Τρία ποτήρια κρασί την εβδομάδα μειώνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης 60%

krasi gynaika egymosynhΟι διατροφικές συνήθειες μιας γυναίκας απέναντι στο αλκοόλ μπορεί να έχει δραματικά αρνητικές συνέπειες στις πιθανότητες σύλληψης. Αυτό είναι το συμπέρασμα μια έρευνας που έγινε από ερευνητές της κλινικής Reproductive Medicine Associates στη Νέα Υόρκη και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και βασίστηκε σε 90 γυναίκες.

Όπως προέκυψε μετά από έρευνα σε ζευγάρια που είχαν ήδη στο ιστορικό τους τρεις αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF ή In vitro fertilization), οι γυναίκες που απείχαν από το αλκοόλ είχαν 90% πιθανότητες να καταφέρουν να μείνουν έγκυες σε διάστημα 3 ετών. Όμως οι γυναίκες που έπιναν τρία μικρά ποτήρια κρασί κατά μέσο όρο την εβδομάδα είχαν μόνο 30% πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης κατά το ίδιο διάστημα.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι ακόμα και μια μικρή κατανάλωση αλκοόλ από τις γυναίκες τους μήνες πριν την υποβολή τους σε θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην ικανότητα σύλληψης. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση τριών ποτηριών κρασί την εβδομάδα μπορεί να μειώσει κατά 2/3 τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.

Φταίει το αλκοόλ ή το στρες;

Ακόμη και οι γυναίκες που έπιναν μόνο 1 ή 2 ποτήρια κρασί την εβδομάδα – μέσα δηλαδή στα όρια που τίθενται από τους αρμόδιους οργανισμούς για την επίτευξη εγκυμοσύνης – έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τη γονιμότητά τους. Στην περίπτωση αυτή, τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης ήταν της τάξεως του 66%.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι άγνωστος ο λόγος για τον οποίο ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες αλκοόλ έχουν τόσο αρνητική επίδραση στη γονιμότητα.

Η επικεφαλής της μελέτης Ντάρα Γκόφρεϊ δήλωσε: «Η συμβουλή μου προς τα υπογόνιμα ζευγάρια που έρχονται στην κλινική είναι να περιορίσουν το αλκοόλ ή να απέχουν πλήρως αυτό γιατί έχει σίγουρα πάντως επιβαρυντική δράση στα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης».

Η ερευνήτρια πρόσθεσε πως δεν έχει εντοπιστεί ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από τη σύνδεση του αλκοόλ με την πτώση της γονιμότητας αλλά φαίνεται ότι το αλκοόλ παρεμβαίνει στη φυσιολογική ανάπτυξη των ωαρίων.

Να σημειωθεί ότι ορισμένες κλινικές γονιμότητας συνιστούν στα ζευγάρια να σταματούν την κατανάλωση αλκοόλ τρεις μήνες πριν την υποβολή τους σε εξωσωματική γονιμοποίηση γιατί έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη γονιμότητα. Κάτι σημαντικό είναι ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ίδια ισχύουν και για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι η αρνητική επίδραση του αλκοόλ είναι μεγαλύτερη όταν τα ποτά καταναλώνονται ποτά μέσα σε μια μέρα.

Σχολιάζοντας τη μελέτη ο δρ Άλαν Πάκεϊ, ειδικός επί της γονιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ανέφερε πως δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι το αλκοόλ μπορεί να είναι αθώο και η αιτία στην πραγματικότητα να είναι άλλη, όπως για παράδειγμα το στρες. Πιθανόν, είπε, το αλκοόλ να συσχετίζεται με την υπογονιμότητα επειδή το στρες οδηγεί τις γυναίκες στο ποτό. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, παρεμποδίζει την αναπαραγωγικό κύκλο. Και συμπλήρωσε ότι οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.

Δείτε επίσης