Οι ασθενείς που πάσχουν από ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΙΦΝΕ ) [inflammatory bowel disease (IBD)] έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή (έμφραγμα), σύμφωνα με ερευνητές της Mayo Clinic. Η μελέτη τους παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Γαστρεντερολογίας στο Σαν Ντιέγκο.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μια μετα-ανάλυση η οποία περιέλαβε εννιά προηγούμενες μελέτες και τουλάχιστον 150.000 άτομα που έπασχαν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
Οι δύο πιο κοινές παθήσεις στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Και στις δυο ασθένειες υπάρχει φλεγμονή του επιστρώματος του εντέρου κάτι που οδηγεί σε διάρροια, εμετούς, κράμπες στην περιοχή, πόνο, πυρετό και απώλεια βάρους.
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου, η οποία συχνά συγχέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Κατά την ελκώδη κολίτιδα, το παχύ έντερο παθαίνει φλεγμονή και πρήζεται. Όσοι έχουν αυτή την πάθηση χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση, έλεγχο του άγχους, προσεκτική διατροφή και ήπια άσκηση.
Στη νόσο του Crohn (Κρον) υπάρχει μια λάθος αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο θεωρεί την τροφή ως ξένο σώμα και επιτίθεται στο επίστρωμα των εντέρων προκαλώντας φλεγμονή. Στη νόσος του Κρον οι βλάβες μπορεί να υπάρχουν στο λεπτό έντερο, το στομάχι, ακόμα και το στόμα ενώ στην ελκώδη κολίτιδα περιορίζονται στο παχύ έντερο.
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για αυτές τις μορφές φλεγμονοδών νόσων του εντέρου (ΙΦΝΕ), και οι πάσχοντες πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματα τους με αλλαγές στη διατροφή τους.
10-25% αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα
Οι ερευνητές από τη Mayo Clinic διαπίστωσαν πως όταν το έντερο πάσχει από ελκώδης κολίτιδα ή νόσο του Crohn υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν καρδιαγγειακά προβλήματα τα οποία συχνά προκαλούν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.
Όπως αναφέρουν στη μετα-ανάλυση τους, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα είναι μεγαλύτερος κατά 10-25% και μάλιστα παρουσιάζεται πιο αυξημένος στις γυναίκες.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τη σύνδεση των προβλημάτων του εντέρου και της καρδιάς και επιπλέον να εστιάζουν στον έλεγχο άλλων παραγόντων πρόκλησης εγκεφαλικού και εμφράγματος, όπως είναι το κάπνισμα, η αυξημένη πίεση και ο διαβήτης τύπου 2.
“Για το θέμα αυτό υπήρχε διχογνωμία καθώς οι μελέτες ήταν αντικρουόμενες, συνεπώς ελπίζουμε ότι η παρούσα μετα-ανάλυση λύνει κάποια από αυτά τα θέματα”, δήλωσε ο Edward Loftus, γαστρεντερολόγος της Mayo Clinic.