Βρετανοί ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου ανακάλυψαν ένα τεστ αίματος που μπορεί να κάνει διάγνωση και να προβλέψει την προεκλαμψίας σώζοντας έτσι τη ζωή πολλών βρεφών και μητέρων.
Η εξέταση αφορά τη μέτρηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται PlGF(placental growth factor) στις έγκυες γυναίκες πριν την 35η εβδομάδα της κύησης.
Η διάγνωση της προεκλαμψίας γίνεται σήμερα μέσω μέσω μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και τεστ ούρων. Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν είναι πάντα αξιόπιστα και απαιτούνται αρκετές ημέρες για να εξαχθούν.
Η προεκλαμψία
Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μερικές φορές μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.
Συνήθως εκδηλώνεται μετά την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης και συχνότερα μετά την 38η εβδομάδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος και πρωτεϊνουρία (πρωτείνες στα ούρα) πάνω από τα 300 mg σε συλλογή ούρων εντός 24ώρου. Αφορά το 5 – 8% των κυήσεων.
Το 75% των περιπτώσεων είναι ήπιας μορφής αλλά μερικές φορές η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Μπορεί να περιοριστεί η ροή του αίματος διαμέσου του πλακούντα με αποτέλεσμα το έμβρυο να λαμβάνει λιγότερο αίμα. Χωρίς πρόληψη και κατάλληλη αντιμετώπιση, το μωρό μπορεί να γεννηθεί λιπόσαρκο και με χαμηλή ευφυΐα.
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, για την ώρα, είναι ο πρόωρος τοκετός. Στο 1-2% των περιπτώσεων, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και η μόνη λύση για τους γιατρούς είναι να προχωρήσουν σε τοκετό άσχετα από το πόσο ανεπτυγμένο είναι το έμβρυο.
Διάγνωση και πρόβλεψη μέσα σε 15 λεπτά
Το νέο τεστ αίματος που ανακάλυψαν οι Βρετανοί επιστήμονες μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης γνωστής ως αυξητικός παράγοντας του πλακούντα (PlGF) και δίνει αποτελέσματα μέσα σε 15 λεπτά.
Στη φυσιολογική εγκυμοσύνη, τα επίπεδα της πρωτείνης PlGFπαραμένουν σχετικά σταθερά αλλά ορισμένες φορές πέφτουν και αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι θα εμφανιστεί προεκλαμψία.
Μελέτη σε 625 γυναίκες που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation έδειξε ότι η εξέταση της πρωτεΐνης PIGF μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την προεκλαμψία. Το 61% των συμμετεχόντων Βρετανίδων οι οποίες ανέπτυξαν τελικά την πάθηση είχαν χαμηλά επίπεδα της PlGF στο αίμα τους. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι αν τα επίπεδα της PlGFπέσουν κάτω από ένα όριο πριν την 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιο πιθανό να υπάρξει τοκετός
Η δρ Λούσι Τσάπελ, λέκτορας Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο King’s College του Λονδίνου ανέφερε ότι «το τεστ είναι σχεδιασμένο για να διαχωρίζει τις γυναίκες με προεκλαμψία από εκείνες που έχουν απλώς υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα υπάρχοντα τεστ κάνουν διάγνωση της κατάστασης αλλά δεν την προβλέπουν. Ως αποτέλεσμα, μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης η προεκλαμψία να έχει προχωρήσει και πιθανόν να έχει προκαλέσει οργανικές βλάβες».
Άλλοι ερευνητές είπαν ότι ναι μεν αυτό το τεστ αίματος είναι πολλά υποσχόμενο αλλά χρειάζονται μεγαλύτερου εύρους κλινικές δοκιμές.