Οι επιστήμονες υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι η κοινωνικοποίηση των ανθρώπων ήταν η αιτία που απέκτησαν μεγάλο εγκέφαλο σε σχέση με το σώμα τους και ξεχώρισαν από τα άλλα ζώα.
Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζουν σε μελέτη τους ότι όσο πιο κοινωνικός είναι ένας άνθρωπος και μεγαλύτερο κύκλο γνωριμιών και φίλων έχει, τόσο «μεγαλύτερο» εγκέφαλο διαθέτει.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, έξι εγκεφαλικές περιοχές των κοινωνικών ατόμων εμφανίζονται μεγαλύτερες σε μέγεθος και καλύτερα καλωδιωμένες συγκριτικά με εκείνες πιο μοναχικών ανθρώπων.
Ο φλοιός του πρόσθιου προσαγωγίου, κατά τους νευροεπιστήμονες, εμφανίζεται ενισχυμένος στα κοινωνικά άτομα, καθώς πρόκειται για την περιοχή η οποία σχετίζεται με το να είμαστε ενήμεροι σχετικά με το τι κάνουν οι άνθρωποι γύρω μας και η υπόλοιπη κοινωνία.
Ακόμα, οι συνάψεις που συνδέουν τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου με μια άλλη, κάτι που σχετίζεται με το πώς αισθάνονται οι γύρω μας, είναι ιδιαίτερα ισχυρές στα κοινωνικά άτομα σε σχέση με αυτά που δεν έχουν πολλές γνωριμίες και φίλους.
Πραγματικοί φίλοι και όχι στο facebook
Στη μελέτη, η οποία είναι προκαταρκτική, έλαβαν μέρος 18 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κλήθηκαν να δηλώσουν πόσους φίλους συνάντησαν, σε πόσους μίλησαν στο τηλέφωνο ή μέσω email, στον τελευταίο μήνα.
Ο αριθμός των επαφών που δηλώσαν οι περισσότεροι ήταν 20 φίλοι, ωστόσο υπήρχαν και περιπτώσεις που ανέφεραν 40 φίλους.
«Στα πιο κοινωνικά άτομα, τα συγκεκριμένα επικοινωνιακά “μονοπάτια” ίσως να μοιάζουν περισσότερο με λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, παρά με επαρχιακούς χωματόδρομους, γεγονός που κάνει τη διαδικασία της επεξεργασίας της πληροφορίας πιο αποδοτική», εξηγεί η ερευνήτρια ΜέριΑν Νούναν.
Σε προηγούμενη μελέτη είχε φανεί ότι τα άτομα που διαθέτουν περισσότερες πραγματικές φιλίες (όχι φιλίες στο internet όπως στο facebook και στο google plus), τείνουν να έχουν πιο ενισχυμένες ικανότητες σε ό,τι αφορά την κατανόηση των σκέψεων και συναισθημάτων των φίλων τους.
Αυτού του είδους οι μελέτες ίσως να εξηγούν γιατί η θέση στη κοινωνική ιεραρχία μπορεί να σχετίζεται με την κοινωνικότητα.
Το πρόβλημα πάντως των νευροεπιστημόνων είναι αυτό της κότας και του αυγού: Είναι δύσκολο να ξέρει κάποιος αν ένα άτομο είναι πιο κοινωνικό επειδή έτσι είναι φτιαγμένος ο εγκέφαλός του ή είναι έτσι ο εγκέφαλος επειδή είναι πιο κοινωνικό. Υπάρχει ωστόσο μια μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις που ρίχνει φως σ’ αυτό το θέμα. Η μελέτη αυτή βρήκε ότι η φτώχεια επιδρά στην καλωδίωση του εγκεφάλου και αιτία είναι το κοινωνικοοικονομικό στρες.