Το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και προκαλεί ρυτίδες τόσο στο πρόσωπο όσο και σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει εμφανές μετά από 10 χρόνια καπνίσματος αλλά η βλάβη αρχίζει από το πρώτο πακέτο τσιγάρων.
Όταν κάποιος καπνίζει, στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος και άρα υπάρχει μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στο χόριο, στη στοιβάδα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα όπου παράγονται οι πρωτείνες κολλαγόνο και ελαστίνη. Το χόριο είναι υπεύθυνο για την ανάπλαση των τραυματισμών και για την συνοχή του δέρματος, και όταν δεν αιματώνεται καλά, μειώνονται αυτές οι λειτουργίες.
Το 2006, μια μετα-ανάλυση επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τορόντο για τη σχέση της υγείας του δέρματος με το κάπνισμα, διαπίστωσε ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στον καπνό όπως η νικοτίνη, το μονοξείδιο του άνθρακα, η πίσσα, η φορμαλδεΰδη, η αμμωνία, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο, ελαττώνουν την ροή του αίματος στο δέρμα.
Έτσι, μειώνεται το οξυγόνο που κυκλοφορεί στο δέρμα ακόμα και μέχρι 30%, καταστρέφεται η αρχιτεκτονική του δέρματος και διασπώνται οι πρωτείνες κολλαγόνο και ελαστίνη οι οποίες προσδίδουν αντοχή στο δέρμα και το κάνουν πιο ελαστικό. Η μείωση τη κυκλοφορίας του αίματος λόγω καπνίσματος μπορεί να κάνει κάποιον να φαίνεται πιο ωχρός στο πρόσωπο.
Φωτογραφίες διδύμων
Μια πρόσφατη μελέτη παρέχει φωτογραφικές αποδείξεις για τις ρυτίδες που προκαλεί το κάπνισμα.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve (CWRU), στο Κλήβελαντ του Οχάιο, εξέτασαν 79 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων όπου ο ένας ήταν μη καπνιστής και ο άλλος καπνιστής, ή κάπνιζαν και οι δύο αλλά ο ένας επί τουλάχιστον 5 χρόνια περισσότερα από τον άλλο.
Οι δίδυμοι φωτογραφήθηκαν από επαγγελματία φωτογράφο και συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους. Τις φωτογραφίες αξιολόγησαν πλαστικοί χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Case Medical, οι οποίοι δεν γνώριζαν ποιοι κάπνιζαν και επί πόσα χρόνια.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Plastic and Reconstructive Surgery» ο δρ Μπάχμαν Γκάιρoν, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του CWRU και οι συνεργάτες του, οι καπνιστές είχαν περισσότερες ρυτίδες στο πρόσωπο και στο λαιμό, ενώ υπήρχε μεγαλύτερη χαλάρωση του δέρματος και σακούλες κάτω από τα μάτια τους.
Μείωση παραγωγής κολλαγόνου
Το αποτέλεσμα του καπνίσματος να προκαλεί ρυτίδες δεν περιορίζεται στο πρόσωπο. Μελέτες έχουν δείξει πως το τσιγάρο προκαλεί ρυτίδες και σε άλλα τμήματα του σώματος όπως στο εσωτερικό των μπράτσων, στον αυχένα και στο στήθος.
Τον Μάρτιο του 2007, λ.χ., δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Archives of Dermatology», μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που έδειξε ότι το δέρμα στο εσωτερικό των μπράτσων γερνάει πολύ πιο γρήγορα στους καπνιστές απ’ ό,τι στους μη καπνιστές.
Σύμφωνα με την Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία, το κάπνισμα διεγείρει τη δράση ενός ενζύμου το οποίο διασπά το κολλαγόνο και μειώνει και την παραγωγή του με συνέπεια να προκαλούνται ρυτίδες παντού στο δέρμα. Μάλιστα η μελέτη έδειξε πως η μείωση στην παραγωγή του κολλαγόνου μπορεί να φτάσει το 40% εξαιτίας του καπνίσματος. Το κάπνισμα ελαττώνει επίσης την συγκέντρωση νερού στην επιδερμίδα, κάνοντας την πιο ξηρή και εύθραυστη.
Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερο κολλαγόνο από τους άνδρες και άρα είναι πιο ευαίσθητες στην επίδραση του καπνίσματος όσον αφορά τις ρυτίδες.