Η ακμή στα βρέφη ή νεογνική ακμή παρατηρείται στο 20% των νεογέννητων μωρών και εμφανίζεται συνήθως μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες της ζωής αλλά μπορεί επίσης, πιο σπάνια, να εμφανιστεί αμέσως μετά τη γέννηση. Τα αγόρια επηρεάζονται συχνότερα από τα κορίτσια.
Αν και για την εμφάνιση της ακμής μωρού δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική εξήγηση, συχνά αιτία της είναι η διέγερση των σμηγματογόνων αδένων του μωρού από τις ορμόνες της μητέρας τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Ορισμένα φάρμακα που λαμβάνει η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης ή του θηλασμού μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ακμής στο βρέφος, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σημάδι ορμονικής διαταραχής του ίδιου του μωρού. Πρέπει να ξέρετε ότι οι αιτίες της βρεφικής ακμής δεν έχουν σχέση με αυτές της εφηβικής ακμής.
Τα συμπτώματα είναι το νεογνό να εμφανίζει κόκκινα σπυράκια, τα οποία εντοπίζονται στο πρόσωπο του, κυρίως στο μέτωπο, στα μάγουλα και στο πηγούνι, ενώ οι βλάβες μπορεί να επεκτείνονται στην πλάτη και στο πάνω μέρος του θώρακα.
Τα μικρά χαρακτηριστικά σπυράκια με λευκή κεφαλή περιτριγυρισμένα από κοκκινωπό δέρμα, γίνονται πιο έντονα όταν το μωρό κλαίει ή ζεσταίνεται ή το δέρμα του ερεθίζεται από εκκρίσεις σάλιου, γάλακτος ή ακόμη έχει τριφτεί από κάποιο τραχύ πανάκι.
Πάντως, πρόκειται για ένα συνηθισμένο και παροδικό δερματικό πρόβλημα που δεν ενοχλεί τα ίδια τα βρέφη.
Αντιμετώπιση
Η νεογνική ακμή συνήθως εξαφανίζεται από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες αλλά σε κάποια μωρά μπορεί να επιμείνει μέχρι 6 μήνες.
Γενικά, δεν απαιτείται θεραπεία με φάρμακα, εκτός από ένα απαλό καθάρισμα των προσβεβλημένων περιοχών με νερό. Με ένα πανάκι φροντίστε να στεγνώνετε το δέρμα του μωρού σας, με απαλές κινήσεις. Μην τρίβετε και μην πιέζετε το δέρμα του μωρού σας.
Πλένετε το πρόσωπο του μωρού με καθαρό βαμβακερό πανί και χλιαρό νερό δύο με τρεις φορές την ημέρα, χωρίς υπερβολές. Το υπερβολικό πλύσιμο με σαπούνι μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το ευαίσθητο δέρμα του.
Προσπαθήστε να κρατάτε την περιοχή όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα καθαρή και στεγνή. Ιδιαίτερα αν είναι στα μάγουλα και το σαγόνι, όπου με τα σαλάκια τους τα μωρά πολλές φορές επιμηκύνουν την παραμονή της. Οι παιδίατροι λένε ότι η εφαρμογή κρέμας ή λοσιόν στο ερεθισμένο δέρμα του μωρού μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
έλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι η υπερβολική ζέστη γύρω από το μωρό μπορεί να προκαλέσει έξαρση και επέκταση των συμπτωμάτων της ακμής. Αποφύγετε λοιπόν να ιδρώνει το μωρό και να είναι κοντά σε πολύ ζέστη.
Θα ήταν καλό, αν η βρεφική ακμή είναι επίμονη και διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες να συμβουλευτείτε κάποιον παιδίατρο.