Τα οφέλη του αυνανισμού – προλαμβάνει κυστίτιδες, διαβήτη και καρκίνο

aunanismosΑρκετά άτομα που αυνανίζονται μπορεί να έχουν ένα αίσθημα ενοχής πιστεύοντας ότι κάνουν κάτι κακό. Αλλά όπως είπε κάποτε ο Γούντυ Άλλεν, “Μην επικρίνεται τον αυνανισμό. Είναι σεξ με κάποιον που αγαπώ”.

Πρόκειται για ένα θέμα που συνοδεύεται από πολλούς μύθους, όπως ότι προκαλεί τύφλωση, τρέλα ή ακόμα στειρότητα. Η αλήθεια είναι ότι ο αυνανισμός παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία.

Δύο Αυστραλοί επιστήμονες, υπογραμμίζουν τα οφέλη που μπορεί να έχει ο αυνανισμός στην υγεία, με σκοπό να διαλύσουν τους μύθους που τον συνοδεύουν.

Ο αυνανισμός είναι κάτι φυσιολογικό, μέρος της υγιούς σεξουαλικής ανάπτυξης και παρέχει οφέλη στην υγεία, υποστηρίζουν οι Αυστραλοί επιστήμονες Άντονι Σαντέλα, λέκτορας Ανοσολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων και η Σπρινγκ Τσενόα Κούπερ, λέκτορας Σεξουαλικής Υγείας.

Οι δύο επιστήμονες λένε ότι η αυτοϊκανοποίηση ελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλών προβλημάτων υγείας, από την κυστίτιδα και τον διαβήτη τύπου τύπου 2 μέχρι τον καρκίνο του προστάτη.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο The Conversation, μια ιστοσελίδα που γράφουν ακαδημαϊκοί, τονίζουν ότι «ο αυνανισμός ή το αυτοάγγιγμα των γεννητικών οργάνων για ευχαρίστηση, είναι κάτι που και τα μωρά κάνουν όσο βρίσκονται στη μήτρα και αποτελεί φυσιολογικό μέρος της υγιούς σεξουαλικής ανάπτυξης».

Συνεχίζοντας τα επιχειρήματά τους, οι δύο ερευνητές λένε ότι σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, περισσότεροι από εννέα στους 10 άντρες και από οκτώ στις 10 γυναίκες, συνεχίζουν να αυτοϊκανοποιούνται στην ενήλικη ζωή τους. Αλλά ο αυνανισμός αποτελεί ακόμα και σήμερα θέμα-ταμπού που συνοδεύεται από «μύθους τόσο γελοίους ώστε προκαλεί έκπληξη που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τους πιστεύουν», τονίζουν.

Τα οφέλη του αυνανισμού

Τα οφέλη της αυτοικανοποίησης στις γυναίκες είναι η πρόληψη των λοιμώξεων του τραχήλου της μήτρας και των ουρολοιμώξεων, η ελάττωση του κινδύνου εκδηλώσεως τύπου 2 διαβήτη, ο καλύτερος ύπνος και αυξημένη δύναμη των μυών της λεκάνης.

Στους άντρες, ο αυνανισμός μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, να βελτιώσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει την κατάθλιψη. Σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, η μείωση του κινδύνου ενδεχομένως οφείλεται στην απελευθέρωση τοξινών από αυτόν τον αδένα όταν υπάρχει εκσπερμάτωση -και φυσικά ο αυνανισμός επιτυγχάνει αυτόν το στόχο. Επίσης, η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να προστατεύσει έμμεσα από την υπογονιμότητα.

Άλλα δυνητικά οφέλη του είναι η μεγιστοποίηση των οργασμών, η μείωση του στρες, της αρτηριακής πίεσης και του πόνου.

Οι δύο ερευνητές επισημαίνουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να εμποδίσει την κατάθλιψη εξαιτίας της απελευθέρωσης ενδορφινών. Επίσης ανεβάζει λίγο την κορτιζόλη κάτι που δίνει μια μικρή ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης ο αυνανισμός μπορεί να ανακουφίσει από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών (Restless Leg Syndrome) από το οποίο υποφέρει πάνω από το 5% των ενηλίκων.

Αναφέρουν ακόμα και το αυτονόητο, ότι με τον αυνανισμό δεν αγωνιά κάποιος εάν θα ευχαριστήσει ή όχι τον ερωτικό του σύντροφο, ούτε υπάρχει ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή μετάδοσης νοσημάτων του σεξ.

Όταν μάλιστα αυνανίζονται αμοιβαία δύο ερωτικοί σύντροφοι, μαθαίνουν ο ένας τι αρέσει στον άλλο, ενώ η ανοιχτή επικοινωνία που προϋποθέτει ο αμοιβαίος αυνανισμός «βελτιώνει την ερωτική ζωή και σχέση», καταλήγουν.

Δείτε επίσης