Oι βρετανικές δερματολογικές κλινικές αναφέρουν ποσοστά αλλεργικών αντιδράσεων πάνω από 10% για τα καλλυντικά που περιέχουν μεθυλισοθειαζολινόνη και οι ειδικοί εισηγούνται να περιοριστεί στο συντηρητικό στα προϊόντα που ξεπλένονται.
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τα καλλυντικά «Cosmetics Europe» ζήτησε από τα μέλη του να πάψουν να χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους ένα συντηρητικό που ονομάζεται μεθυλισοθειαζολινόνη (methylisothiazolinone ή MIT) και υπάρχει σε υδατικές κρέμες, αντηλιακά, σαμπουάν και υγρά μαντιλάκια. Η μεθυλισοθειαζολινόνη προκαλεί οξείες δερματικές και αλλεργικές αντιδράσεις.
Δερματολόγοι στη Βρετανία και σε άλλες χώρες ανέφεραν ότι από το 2005 που άρχισε η ευρεία χρήση της ΜΙΤ έχει παρατηρηθεί γρήγορη αύξηση στα κρούσματα οξείας αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής.
Η αλλεργία αυτή εκδηλώνεται με εξανθήματα, φλύκταινες, οιδήματα, φαγούρα στα μάτια και πρήξιμο στο πρόσωπο, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις κάποιοι ασθενείς χρειάσθηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, με κάθε καλλυντικό προϊόν υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις στο 1-2% των χρηστών, αλλά οι βρετανικές δερματολογικές κλινικές ανέφεραν ποσοστά αλλεργικών αντιδράσεων πάνω από 10% με τα προϊόντα που περιείχαν την ΜΙΤ.
Το θέμα απασχόλησε το εφετινό ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων (διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο στο Λίβερπουλ), όπου αναφέρθηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως την τελευταία τριετία.
Να αφαιρεθεί η ΜΙΤ όσο γίνεται πιο γρήγορα
Η προσθήκη της μεθυλισοθειαζολινόνης στα καλλυντικά επανεξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η αρμόδια επιστημονική ομάδα της (η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών – SCCP) εισηγήθηκε να περιοριστεί στα καλλυντικά προϊόντα που ξεπλένονται.
Στο ίδιο πνεύμα, ο οργανισμός Cosmetics Europe που εκπροσωπεί 4.000 πολυεθνικές και τοπικές εταιρείες καλλυντικών, ζήτησε από τα μέλη του να αφαιρεθεί το συντηρητικό από τα προϊόντα που αφήνονται στο δέρμα και να μείνει μόνον σε όσα ξεπλένονται, όπως τα σαμπουάν.
Στη σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει πως οι εταιρείες καλλυντικών δεν θα πρέπει να περιμένουν τις επίσημες αποφάσεις των ρυθμιστικών Αρχών, αλλά να εφαρμόσουν τον περιορισμό όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Ήδη πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει πως διακόπτουν τη χρήση του συντηρητικού. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα, αναμένεται εντός του μηνός.