Αιδοιοκολπίτιδα στα παιδιά

kolpitida koritsiΑιδοιοκολπίτιδα είναι η φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου και στα χείλη του αιδοίου βρεφών και κοριτσιών πριν από την εφηβεία (αιδοιίτιδα και κολπίτιδα μαζί).

Οφείλεται συνήθως σε βακτήρια. Ορισμένες φορές η φλεγμονή προκαλείται από ένα ξένο σώμα που ήρθε σε επαφή με τον κόλπο κατά το παιχνίδι. Αν ένα κορίτσι παρουσιάζει πολύ συχνά μικροβιακές φλεγμονές στην περιοχή του κόλπου χωρίς εμφανή αιτία, τότε αυτό είναι πιθανό να οφείλεται σε πρώιμο παιδικό αυνανισμό ή σε κάποια ουρολοίμωξη.

Δεν αποκλείεται όμως από πίσω να κρύβεται και σεξουαλική κακοποίηση. Άλλες αιτίες μιας κολπίτιδας μπορεί να είναι κάποια παρασίτωση («σκουληκάκια») ή κάποια μυκητίαση από ζυμομύκητες, κυρίως στα βρέφη.

Στην αιδοιοκολπίτιδα, τα βασικά συμπτώματα είναι: O κόλπος και τα χείλη του αιδοίου κοκκινίζουν και πρήζονται, όπως και η γύρω περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ταυτόχρονα, δημιουργείται αίσθημα φαγούρας που παρασύρει το κορίτσι να ξυθεί προκαλώντας γρατσουνιές. Όταν κατουράει, το παιδί νιώθει τσούξιμο στην ερεθισμένη επιδερμίδα και στο βλεννογόνο.

Στην περίπτωση προσβολής από παράσιτα διακρίνονται μερικές φορές στην είσοδο του κόλπου οι μικροί οξύουροι.

Αν η φλεγμονή οφείλεται σε ζυμομύκητες, τότε τα εξωτερικά όρια της ερεθισμένης περιοχής δεν είναι αυστηρά καθορισμένα, αλλά σχηματίζονται εκεί πολλαπλές μεμονωμένες εστίες μεγέθους κεφαλής καρφίτσας που είναι κόκκινες και ενίοτε σχηματίζουν εφελκίδες (κακάδι).

Αντιμετώπιση

Για να θεραπευτούν γρήγορα οι ερεθισμένες περιοχές και εξωτερικά, βοηθούν τα λουτρά στην περιοχή του πρωκτού (εδρόλουτρα) με εκχύλισμα άνθους χαμομηλιού ή άρνικας από το φαρμακείο.

Αν το παιδί σας φοράει ακόμη πάνες, προτιμήστε πάνες μιας χρήσης ιδιαίτερα ανθεκτικές στην υγρασία. Αν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες, τότε να τις αλλάζετε πολύ συχνά και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αποφεύγετε τις ελαστικές πάνες – βρακάκια ή τα μάλλινα φορμάκια (για παράδειγμα από μαλλί προβάτου), επειδή ευνοούν τη μόλυνση.

Για να εμποδίσετε την τοπική μόλυνση, κάντε απαλές επαλείψεις με αλοιφή ψευδαργύρου.

Αν το κορίτσι σας έχει προσβληθεί από παράσιτα ή μύκητες, χρησιμοποιήστε τα φάρμακα που σας έχει συστήσει ο γιατρός.

Για να αποσαφηνίσετε αν η αιδοιοκολπίτιδα οφείλεται σε βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα, θα πρέπει να πάτε το παιδί σας στο γιατρό. Εκείνος θα το εξετάσει για πιθανά ξένα σώματα και, εφόσον υπάρχουν, θα τα αφαιρέσει. Θα πάρει επίσης επίχρισμα από τον κόλπο για να προσδιορίσει το είδος των μικροβίων και να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με αντιβιοτικά και την κατάλληλη θεραπεία.

Αν ευθύνονται παράσιτα για τη φλεγμονή, τότε ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ένα ειδικό φάρμακο (ανθελμινθικό) για την καταπολέμηση των παρασίτων. Ενάντια στους ζυμομύκητες βοηθούν επαλείψεις με βάμμα ιώδους της γεντιανής (gentian violet, pyoktanin) 0,1%, καθώς και κρέμες νυστατίνης.

Συνήθως όμως η αιδοιοκολπίτιδα είναι μη ειδική και το σωστό σκούπισμα μετά την κένωση (από το αιδοίο προς τον πρωκτό), τα ντους και όχι το μπάνιο με αφρόλουτρα στην μπανιέρα, το καλό σκούπισμα μετά το μπάνιο και τα βαμβακερά καλά σιδερωμένα εσώρουχα είναι συνήθως επαρκή μέτρα αντιμετώπισης.

Δείτε επίσης