Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν και το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό Vaccine μια έρευνα σύμφωνα με την οποία το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να ελαττώσει 25% τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (αυτό που έχει ως αιτία τη θρόμβωση).
Αναλύοντας το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 47.000 ασθενών και άλλων τόσων υγιών εθελοντών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί που έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο την χρονιά που το είχαν κάνει το εμβόλιο. Η μείωση του κινδύνου αφορούσε κυρίως αυτούς που είχαν κάνει νωρίς το αντιγριπικό εμβόλιο, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει το 2010 ότι το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει και από το έμφραγμα (καρδιακή προσβολή).
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης προστατεύει από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Πρόκειται για κάτι που είναι γνωστό από παλιά και επιβεβαιώνεται από τις νέες μελέτες. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι υπό διερεύνηση. Μια θεωρία είναι ότι η επειδή η αθηρωματική πλάκα είναι ο κύριος λόγος ενός εμφράγματος ή ισχαιμικού εγκεφαλικού, μια λοίμωξη ενδεχομένως αποσταθεροποιεί την πλάκα η οποία σπάει πιο εύκολα και προκαλείται θρόμβος. Ο θρόμβος αυτός αν μπλοκάρει μια αρτηρία της καρδιάς έχει αποτέλεσμα την καρδιακή προσβολή ενώ αν μπλοκάρει μια εγκεφαλική αρτηρία έχει ως αποτέλεσμα το ισχαιμικό εγκεφαλικό.
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται νωρίς
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 26.784 άτομα που είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό και 20.227 ασθενείς που είχαν υποστεί «μίνι» εγκεφαλικό την περίοδο 2001-2009, καθώς και ίσο αριθμό υγιών συνομηλίκων τους. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό οφείλεται σε παρεμπόδιση της ροής του αίματος, ενώ το «μίνι» εγκεφαλικό (ή παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) έχει μεν την ίδια αιτία αλλά είναι πολύ πιο σύντομο σε διάρκεια και προκαλεί μικρότερες βλάβες.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το αντιγριπικό εμβόλιο συσχετιζόταν στενά με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού στη διάρκεια της περιόδου της γρίπης για την οποία είχε γίνει. Η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό αλλά παρέμεινε για διάστημα έως 12 μήνες. Ωστόσο, το αποτέλεσμα διήρκησε μόνο εάν το εμβόλιο δόθηκε στην αρχή της σεζόν γρίπης (Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου). Όταν ο εμβολιασμός έγινε στο τέλος της εποχής της γρίπης (από τα μέσα Νοεμβρίου έως Φεβρουάριο) δεν συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο. Πάντως, ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου.
Το εύρημα αυτό ενισχύει την σύσταση των αρμοδίων υγειονομικών υπηρεσιών να κάνουν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο οι ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν από ισχαιμικό εγκεφαλικό και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το συμπέρασμα της μελέτης μπορεί να είναι κάπως μεροληπτικό από την άποψη ότι οι υγιέστεροι άνθρωποι, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό, είναι πιο πιθανό να εμβολιάζονται. Όπως και να έχει φαίνεται πως είναι καλή ιδέα να εμβολιαστείτε κατά της γρίπης αν είστε πάνω από 65 και έχετε κάποια χρόνια πάθηση όπως άσθμα ή διαβήτη.