Σε νέες οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η μείωση της ζάχαρης σε λιγότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων παρέχει πρόσθετα οφέλη. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτή είναι η ιδεώδης ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται. Η παλιότερη σύσταση του οργανισμού ήταν για 10% των ημερήσιων θερμίδων.
Η σύσταση του ΠΟΥ αφορά τους μονοσακχαρίτες (γλυκόζη, φρουκτόζη και γαλακτόζη) και τους δισακχαρίτες (σε αυτούς ανήκει η επιτραπέζια ζάχαρη η οποία ονομάζεται σουκρόζη). Να σημειωθεί ότι οι μονοσακχαρίτες και οι δισακχαρίτες ονομάζονται απλοί υδατάνθρακες ή σάκχαρα σε αντίθεση με τους σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι περιλαμβάνουν πολλά μόρια γλυκόζης ενωμένα μεταξύ τους.
Για τους ενήλικες, το ποσοστό της ζάχαρης που εγκρίνει ο ΠΟΥ αντιστοιχεί σε 6 κουταλάκια του γλυκού. Η σύσταση του ΠΟΥ για τα παιδιά είναι επίσης να μην τρώνε πάνω από 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα.
Στην ποσότητα αυτή περιλαμβάνεται και η κρυφή ζάχαρη των τροφών του εμπορίου. Τα σάκχαρα εκ φύσεως υπάρχουν σε τροφές όπως το μέλι και τα φρούτα, αλλά προστίθενται από τη βιομηχανία τροφίμων σε δεκάδες προϊόντα – από τα σιρόπια μέχρι τα γιαούρτια και τα δημητριακά για πρωινό. Ένα σακχαρούχο αναψυκτικό των 330 ml περιέχει 7-9 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ 250 ml φρουτοποτού ή χυμού με ζάχαρη μπορεί να ξεπεράσει τα 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.
Οι νέες οδηγίες καταρτίστηκαν έπειτα από 9.000 μελέτες που αφορούν το ρόλο της ζάχαρης στην υγεία και την συσχετίζουν με την παχυσαρκία, τα τριγλυκερίδια, τον διαβήτη τύπου 2, την τερηδόνα, την άνοια και γενικά με τη συντόμευση της ζωής.
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τρώμε πάρα πολλή κρυφή ζάχαρη όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα. Παραδέχεται πάντως ότι οι νέα οδηγία του είναι φιλόδοξη. “Η σύσταση για κατανάλωση ζάχαρης σε ποσοστό κάτω από 5% των ημερήσιων θερμίδων είναι η ιδανική, αλλά κάτω από 10% είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φρανσέσκο Μπράνκα, διευθυντής Διατροφής της Υγείας και Ανάπτυξης του ΠΟΥ.
Η νέα σύσταση θα αλλάξει τα τρόφιμα
Πολλοί γιατροί χειροκρότησαν την προσπάθεια του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τον περιορισμό της ζάχαρης στη διατροφή.
“Όση λιγότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο το καλύτερο”, είπε ο Robert Lustig, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συγγραφέας ενός βιβλίου για την τοξικότητα της ζάχαρης και ειδικότερα της φρουκτόζης. “Αν το όριο της ζάχαρης μειώνεται, νομίζω ότι τα δημητριακά πρωινού πρόκειται να έχουν πραγματικές δυσκολίες να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους”, είπε, αναφερόμενος σε ζαχαρούχα σιτηρά που συχνά απευθύνονται σε παιδιά.
Όταν ΠΟΥ αναθεώρησε τις κατευθυντήριες γραμμές της ζάχαρης πριν από μια δεκαετία, συνιστούσε ότι η ζάχαρη πρέπει να είναι λιγότερη από το 10% των ημερήσιων θερμίδων. Τότε, η βιομηχανία της ζάχαρης στις ΗΠΑ είχε εξοργιστεί και πίεσε το Κογκρέσο να αποσύρει εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ. Παρ’ όλα αυτά η σύσταση δεν άλλαξε.
Ο Lustig είπε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση των τροφίμων, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να επανεξετάσουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν τη ζάχαρη στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως στο ψωμί, στις σούπες, στις σάλτσες ζυμαρικών κλπ. Αποκάλεσε μάλιστα τη σημερινή ποσότητα της ζάχαρης στα μεταποιημένα τρόφιμα ως μια “απόλυτη, ολοκληρωτική καταστροφή”.