Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας, οι γυναίκες που πίνουν 1-2 ποτά με αλκοόλ την εβδομάδα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και άλλων δυσμενών συμβάντων σε σύγκριση με όσες γυναίκες δεν πίνουν καθόλου.
Το αλκοόλ φάνηκε να κάνει κακό και στη χρονική διάρκεια που προηγήθηκε της σύλληψης. Έτσι οι ερευνητές συνιστούν αποχή από το αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και πριν από αυτή.
Το συμπέρασμα της μελέτης αμφισβητεί την μέχρι σήμερα πεποίθηση (και σύσταση) ορισμένων ειδικών ότι 1-2 ποτά με αλκοόλ την εβδομάδα είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το αλκοόλ στις έγκυες γυναίκες διασχίζει τον πλακούντα και ως αποτελέσματα βρίσκεται σε σχεδόν ίση συγκέντρωση στο έμβρυο και τη μητέρα.
Ωστόσο, ενώ οι επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη είναι καλά εδραιωμένες, η επίδραση της ελαφράς κατανάλωσης είναι συζητήσιμη.
Για παράδειγμα, το 2010, δημοσιεύθηκε μια μελέτη από ερευνητές του University College του Λονδίνου, η οποία δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη βλάπτει την ανάπτυξη των παιδιών.
Όμως το 2012, ερευνητές στις ΗΠΑ που ανησυχούν για το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο – μια σειρά προβλημάτων στην ανάπτυξη, την ψυχική και σωματική, που μπορεί να συμβούν σε μωρά των οποίων οι μητέρες πίνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο για την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.
Στη συνέχεια, το 2013, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open εξέτασε τις επιδράσεις του αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ασφαλής για το έμβρυο.
Εν τω μεταξύ, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λέει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, και ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν για να μείνουν έγκυες θα πρέπει να απέχουν ολοκληρωτικά από το αλκοόλ.
Το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι λιγότερο αυστηρό. Συνιστά, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή που προσπαθούν να συλλάβουν, να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ, αλλά εάν επιλέξουν να πίνουν, τότε θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση σε 1-2 ποτά την εβδομάδα.
Παρενέργειες ακόμα και από ένα αλκοολούχο ποτό
Σ’ αυτή την τελευταία μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, με επικεφαλής την Τζάνετ Κέιντ, καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας παρακολούθησαν 1.264 γυναίκες πριν μείνουν έγκυες για να εξακριβώσουν εάν οι συνήθειές τους όσον αφορά το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση της εγκυμοσύνης.
Όπως γράφουν στη μελέτη τους, ανακάλυψαν ότι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος στις επιδράσεις του αλκοόλ στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ωστόσο, και η περίοδος πριν από την σύλληψη παίζει σημαντικό ρόλο.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τις εθελόντριες να συμπληρώσουν τέσσερις φορές ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους. Την πρώτη φορά ήταν τέσσερις εβδομάδες πριν από την σύλληψη και οι επόμενες από μία σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Η κατανάλωση αλκοόλ ήταν σημαντικά υψηλότερη πριν από την σύλληψη και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με τα επόμενα τρίμηνα. Πριν από τη σύλληψη οι γυναίκες έπιναν, κατά μέσο όρο, 11 ποτά την εβδομάδα, στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έπιναν 4 ποτά την εβδομάδα και στα επόμενα δύο τρίμηνα έπιναν 2 ποτά την εβδομάδα. Οι εθελόντριες που υπερέβαιναν την συνιστώμενη κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, έφταναν στο 53% του δείγματος.
Σχεδόν το 13% των βρεφών γεννήθηκαν λιποβαρή, το 4,4% ήταν πιο βραχύσωμα από το αναμενόμενο και το 4,3% γεννήθηκε με πρόωρο τοκετό.
Η κατανάλωση αλκοόλ στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σχετίσθηκε πιο στενά απ’ όλες τις άλλες χρονικέ περιόδους με τις αρνητικές εκβάσεις. Όσες γυναίκες έπιναν πάνω από 2 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή μικρόσωμο μωρό σε σύγκριση με όσες δεν έπιναν καθόλου. Ακόμα, όμως, και όσες δεν υπερέβαιναν το όριο των 2 ποτών την εβδομάδα, είχαν αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού.
Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ πριν από την σύλληψη σχετίσθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο περιορισμένης ανάπτυξης του μωρού, γεγονός που υποδηλώνει ότι και αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη.
«Οι γυναίκες που συμμορφώνονταν με τις επίσημες συστάσεις (για ένα ή το πολύ δύο ποτά την εβδομάδα) διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων εκβάσεων της εγκυμοσύνης», έγραψαν οι ερευνητές. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι στις γυναίκες θα πρέπει να συνιστάται αποχή από το αλκοόλ όταν προγραμματίζουν να συλλάβουν και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».