Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Ophthalmology, τα ποσοστά ολικής ή μερικής απώλειας της όρασης έχουν μειωθεί την τελευταία 20ετία, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας αποτελεί πλέον την κύρια αιτία απώλειας της όρασης, με τον καταρράκτη να έπεται στον κατάλογο των αιτιών τύφλωσης.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, με επικεφαλής τον Ρούπερτ Μπερν, κατάληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα μετά από ναξιολόγηση 243 δημοσιευμένων μελέτες που περιλάμβαναν 15.000 άτομνα από 190 χώρες, την περίοδο 1990-2010.
Η ανάλυση έδειξε ότι στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου τα περιστατικά ολικής τύφλωσης μειώθηκαν 50% στις χώρες υψηλού εισοδήματος, από 0,2% του πληθυσμού τους σε 0,1%. Για την μερική τύλφωση, η πτώση ήταν της τάξης του 38%, από 1,6% σε 1% του πληθυσμού. Στο ίδιο διάστημα, υπήρξε παγκοσμίως μείωση των περιστατικών ολικής απώλειας της όρασης κατά 37%, ενώ της μερικής όρασης κατά 27%.
Η πιο συχνή αιτία για την απώλεια της όρασης στις περισσότερες ευρωπαϊκές και άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι πλέον ο καταρράκτης, αλλά η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Όσον αφορά τη μερική απώλεια της όρασης, σήμερα, όπως και πριν από 20 χρόνια, η κύρια αιτία είναι πάντα η μυωπία, η υπερμετρωπία και οι σχετικές διαθλαστικές βλάβες που δεν έχουν διορθωθεί.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η «επιδημία» διαβήτη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ματιών, καθώς πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το ένα τρίτο περίπου από αυτούς θα κινδυνεύσουν να χάσουν την όρασή τους. Επίσης, πολλοί άνθρωποι με διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για απώλεια της όρασής τους από γλαύκωμα και καταρράκτη.