Είναι κοινό στις ΗΠΑ για τους γιατρούς να συνταγογραφούν χαμηλές δόσεις ασπιρίνης για μέλλουσες μητέρες που είχαν μια προηγούμενη αποβολή. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η θεραπεία με ασπιρίνη δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα των βιώσιμων κυήσεων. Η ιδέα είναι ότι η αυξημένη ροή του αίματος στη μήτρα λόγω της ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει εγκυμοσύνες που διαφορετικά θα χάνονταν. Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ασπιρίνη μπορεί να παίζει θετικό ρόλο στην εγκυμοσύνη.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, μια χαμηλή δοσολογία ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα της γυναίκας. Από την άλλη πλευρά όμως, ασπιρίνη δεν φαίνεται προλαμβάνει τις αποβολές.
Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 1.000 γυναίκες με ιστορικό αποβολής και τους χορήγησαν καθημερινά είτε μια χαμηλή δοσολογία ασπιρίνης είτε ένα εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια τις παρακολούθησαν επί 6 μήνες ενόσω εκείνες προσπαθούσαν να συλλάβουν. Από τις γυναίκες που έλαβαν ασπιρίνη το 58% έμειναν έγκυες και γέννησαν παιδί ενώ από τις γυναίκες που πήραν εικονικό φάρμακο το 53% έμειναν έγκυες και γέννησαν παιδί. Επίσης, από τις γυναίκες που έλαβαν ασπιρίνη, το 13% έμειναν έγκυες και απέβαλαν ενώ από τις γυναίκες που πήραν εικονικό φάρμακο το 12% έμειναν έγκυες και απέβαλαν. Δηλαδή κατάφεραν να μείνουν έγκυες το 71% των γυναικών στην ομάδα της ασπιρίνης και το 65% των γυναικών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ασπιρίνη αυξάνει τη ροή του αίματος προς τη μήτρα, γεγονός που συμβάλλει στη γονιμότητα αν και οι διαφορές στα ποσοστά των δύο ομάδων δεν ήταν μεγάλες.