Η γυναικολογική εξέταση είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει από τον οικογενειακό γιατρό σας, ένα γυναικολόγο ή άλλο επαγγελματία της υγείας.
Γυναικολόγος είναι ο γιατρός που έχει ειδικότητα στις διαταραχές που προσβάλλουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αρχίσετε τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις, όταν γίνετε σεξουαλικά ενεργές. Η γυναικολογική εξέταση είναι συνήθως μέρος της σωματικής εξέτασης ρουτίνας.
Οι γυναικολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές, επειδή μπορεί να ανιχνεύσουν διάφορα προβλήματα, όπως κύστεις, όγκους, λοιμώξεις και τη μυϊκή ατροφία που μπορεί να κάνει τη μήτρα και τον κόλπο να χαλαρώσουν. Αν έχετε κάποια παθολογική έκκριση, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα του υλικού το οποίο θα αναλυθεί, για να βρεθεί η αιτία.
Για να σας κάνει γυναικολογική εξέταση ο γιατρός, θα σας βάλει να ξαπλώσετε ανάσκελα σε ένα εξεταστικό κρεβάτι με τα γόνατα λυγισμένα. Συνήθως οι φτέρνες σας ακουμπούν σε μεταλλικά στηρίγματα που λέγονται αναβολείς. Ο γιατρός θα εξετάσει πρώτα τα έξω γεννητικά σας όργανα, για να δει αν φαίνονται φυσιολογικά, χωρίς ασυνήθιστο χρώμα ή οίδημα.
Ακολουθεί εσωτερική εξέταση. Για να δει τα έσω τοιχώματα του κόλπου και τον τράχηλο, ο γιατρός εισάγει ένα όργανο, για να κρατήσει ανοιχτά τα τοιχώματα του κόλπου, και μετά φωτίζει το εσωτερικό, για να αναζητήσει αλλοιώσεις, φλεγμονές, σημεία παθολογικών εκκρίσεων και οτιδήποτε άλλο που να είναι ασυνήθιστο.
Γενικά, το επόμενο βήμα είναι να πάρει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο που γίνεται με ξύσιμο του τραχήλου προσεκτικά με μία μικρή σπάτουλα, βούρτσα ή βαμβάκι. Το δείγμα στέλνεται σε εργαστήριο για Παπ τεστ που γίνεται προληπτικά για τον έλεγχο πιθανού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ο γιατρός δεν μπορεί να δει τα εσωτερικά σας όργανα, όπως τη μήτρα και τις ωοθήκες, αλλά μπορεί να τα εξετάσει με την ψηλάφηση, αφού βγάλει το διαστολέα. Για να το κάνει αυτό ο γιατρός φορώντας γάντι, εισάγει πρώτα στον κόλπο δύο δάχτυλα στα οποία έχει λιπαντικό. Πιέζοντας την κοιλιά σας με το άλλο χέρι, ενώ παράλληλα κατευθύνει τα δάχτυλα μέσα στον κόλπο σας, μπορεί να εντοπίσει τη μήτρα, τις ωοθήκες και άλλα όργανα, να κρίνει το μέγεθος τους και να επιβεβαιώσει ότι βρίσκονται στη σωστή θέση. Εξετάζοντας το περίγραμμα αυτών των οργάνων ο γιατρός σας, μπορεί καμιά φορά να εντοπίσει όγκους ή κύστεις.
Για να ψηλαφίσει αυτά τα όργανα από διαφορετική γωνία και για να εξετάσει το ορθό σας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εισαγάγει ένα δάχτυλο στο ορθό σας και να το κινεί παράλληλα με το δάχτυλο στον κόλπο σας.
Καθώς ο γιατρός ψηλαφίζει τα εσωτερικά σας όργανα, μπορεί να αισθάνεστε κάπως άσχημα. Όμως η εμπειρία δεν πρέπει να είναι επώδυνη. Αν νιώσετε πόνο ή ευαισθησία, πείτε το αμέσως. Θα νιώθετε λιγότερη ενόχληση, αν μπορείτε να χαλαρώσετε τους μυς της περιοχής της πυέλου σας. Συχνά βοηθάει, αν παίρνετε αργές βαθιές αναπνοές.
Η τακτική γυναικολογική εξέταση περιλαμβάνει συνήθως το ιατρικό ιστορικό και την εξέταση των μαστών. Αν έχετε αρχίσει να έχετε έμμηνο ρύση ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να μάθει την ημερομηνία της τελευταίας εμμήνου ρήσεώς σας. Πιθανόν να σας ρωτήσει για προηγούμενες εγκυμοσύνες και τα αποτελέσματα τους και τι είδους προληπτικό έλεγχο γεννήσεων χρησιμοποιείτε, αν χρησιμοποιείτε.
Μπορεί να σας ζυγίσουν και να πάρουν την πίεση σας και να σας ζητήσουν δείγματα ούρων και αίματος για εργαστηριακές αναλύσεις. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά να γίνεται η αρχική γυναικολογική εξέταση στην ηλικία των 18 ή νωρίτερα, αν είστε σεξουαλικά ενεργή.