Σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από την ηλικία των 18 στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άσθμα. Πολλοί περισσότεροι έχουν ίσως κρυφό (αδιάγνωστο) άσθμα.
Με απλή θεραπεία πολλά παιδιά με άσθμα μπορούν να απολαμβάνουν ένα πλήρες εύρος δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και του αθλητισμού. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα τους ελαττώνονται κατά την ενήλικη ζωή τους.
Ακολουθήστε πλάνο θεραπείας
Εργαστείτε με το γιατρό του παιδιού σας, για να αναπτύξετε ένα πλάνο θεραπείας του άσθματος. Οι δύο πρωταρχικοί στόχοι είναι:
- Η ελαχιστοποίηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των ασθματικών επεισοδίων.
- Ο έλεγχος της κατάστασης, ώστε να επιτυγχάνεται μία φυσιολογική ποιότητα ζωής. Το σχέδιο θεραπείας του παιδιού σας μπορεί ναπεριλαμβάνει πολλές στρατηγικές:
- Φάρμακα.
- Αποφυγή εκλυτικών παραγόντων άσθματος.
- Καθημερινή χρήση ενός ροόμετρου μεγίστης ροής.
- Ανοσοθεραπεία.
Να είστε υποστηρικτικοί
Οι συμπεριφορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Τα παιδιά με άσθμα μπορεί να δίνουν έμφαση στο τι δεν μπορούν να κάνουν. Βοηθήστε τα να εστιάσουν στο τι μπορούν να κάνουν – και πώς μπορούν να βοηθήσουν, ώστε το άσθμα τους να βρίσκεται υπό έλεγχο. Να τα ενθαρρύνετε και να τα υποστηρίζετε.
Να είστε προετοιμασμένοι για μία κρίση
Μία κρίση άσθματος μπορεί να είναι μία ώρα ανησυχίας για σας και το παιδί σας. Ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται να προετοιμαστείτε για το πώς θα χειριστείτε την κατάσταση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε ένα γραπτό πλάνο για έκτακτη ανάγκη, που να επισημαίνει τι θα κάνετε σε μία κρίση άσθματος, Αυτό το πλάνο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τον πανικό, όταν συμβεί πραγματικά μία κρίση άσθματος.
Θα πρέπει να φυλάσσονται αντίγραφα του πλάνου σε σημεία που είναι προσβάσιμα σε κάθε περίπτωση ανάγκης. Βεβαιωθείτε πως το παιδί σας και οποιοσδήποτε το φροντίζει – όπως ο παππούς, η γιαγιά, η μπέιμπι σίτερ και οι δάσκαλοι στο σχολείο – ξέρουν πού φυλάσσεται το πλάνο. Να έχετε επίσης αντίγραφα του πλάνου στην τσάντα ή στο πορτοφόλι σας, στο αυτοκίνητο και στην τσάντα του παιδιού σας για την περίπτωση που η κρίση άσθματος συμβεί μακριά από το σπίτι.
Παρόλο που για κάθε παιδί το πλάνο θα είναι διαφορετικό, αυτό θα πρέπει να περιέχει τον αριθμό τηλεφώνου του γιατρού σας και τις πιο κάτω βασικές πληροφορίες:
Προειδοποιητικά σημεία. Συμπτώματα και αποτελέσματα μέτρησης μεγίστης ροής που συχνά αποτελούν προειδοποίηση μιας κρίσης. Πώς να χειριστείτε μια κρίση στο σπίτι. Τα φάρμακα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος καθώς επίσης πού βρίσκονται και πώς να τα χρησιμοποιήσετε.
Ενδείξεις μιας σοβαρής κρίσης. Για να εκτιμηθεί αν το παιδί σας χρειάζεται ιατρική φροντίδα απαιτούνται πληροφορίες. Κατατάξτε τα κριτήρια, για να προσδιορίσετε πόση δυσκολία έχει το παιδί σας στην αναπνοή. Σημειώστε τι δόση φαρμάκων απαιτεί μία κρίση. Κατατάξτε τις οδηγίες για τη χρήση των φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη θεραπεία μιας σοβαρής κρίσης άσθματος. Τι να κάνετε σε επείγουσα κατάσταση. Τα προειδοποιητικά σημεία μιας απειλητικής για τη ζωή κρίσης άσθματος, οι αριθμοί τηλεφώνων για επείγουσες καταστάσεις και η τοποθεσία του πλησιέστερου νοσοκομείου.
Αν έχετε αμφιβολία για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του παιδιού σας, καλύτερα να είστε ασφαλείς, παρά να μετανιώσετε. Καλέστε το γιατρό του παιδιού σας. Δεν υπάρχει ακατάλληλη κλήση για το άσθμα. Η επιτυχής αντιμετώπιση των κρίσεων άσθματος εξαρτάται από την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη δράση.
Δουλέψτε με το προσωπικό του σχολείου
Κάθε γονιός ενός παιδιού με άσθμα αντιμετωπίζει το δίλημμα σχετικά με το πώς να βοηθήσει το παιδί του να ελέγξει το άσθμα του στο σχολείο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία το άσθμα οδηγεί σε 10 εκατομμύρια χαμένες σχολικές ημέρες το χρόνο. Αυτό κάνει το άσθμα τη No 1 αιτία απουσίας από το σχολείο εξαιτίας χρόνιας ασθένειας. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μην περιλαμβάνεται σε αυτά τα στατιστικά. Δημιουργήστε ένα σύστημα ελέγχου, για να ανιχνεύσετε πόσο καλά χειρίζεται το παιδί σας το άσθμα κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ημέρας.
Μοιραστείτε το πλάνο φροντίδας του παιδιού σας
Μοιραστείτε το πλάνο φροντίδας του παιδιού σας με όλους τους ενήλικες που έρχονται τακτικά σε επαφή μαζί του όπως:
- Η δασκάλα της τάξης.
- Η νοσοκόμα του σχολείου.
- Ειδικοί δάσκαλοι, όπως της μουσικής, των καλλιτεχνικών και της φυσικής αγωγής.
- Οι επιμελητές της τάξης.
- Οι σύμβουλοι.
- Οι προπονητές.
Συναντηθείτε με τους δασκάλους του παιδιού σας και τα άλλα άτομα του προσωπικού του σχολείου κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Περιγράψτε οποιαδήποτε φάρμακα παίρνει το παιδί σας, πώς χορηγούνται αυτά τα φάρμακα και τις πιθανές παρενέργειες. Εξηγήστε πώς το παιδί σας μπορεί να χειριστεί ένα επεισόδιο άσθματος. Τέλος, δώστε έναν αριθμό τηλεφώνου, όπου μπορούν να σας βρουν κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.
Βάλτε τα φάρμακα σε συγκεκριμένη θέση
Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται αρκετά ευσυνείδητο, ώστε να παίρνει μόνο του τα φάρμακα για το άσθμα που θα χρειαστούν στο σχολείο. Κανονίστε, ώστε το παιδί σας εύκολα να παίρνει τα ημερήσια φάρμακα του.
Συναντηθείτε με το δάσκαλο της φυσικής αγωγής
Η ευελιξία είναι κλειδί στη φυσική αγωγή. Ζητήστε από το γιατρό σας να γράψει ένα γράμμα στο δάσκαλο φυσικής αγωγής του παιδιού σας. Αυτό το γράμμα μπορεί να περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα κατάλληλα επίπεδα άσκησης και να εξηγεί τα συμπτώματα του παιδιού σας και το πλάνο αντιμετώπισης του άσθματος.
Αξιολογήστε το σχολικό περιβάλλον
Ελέγξτε αν οι τάξεις του παιδιού σας είναι όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένες από σκόνη, υφομύκητες και οσμές από χημικές ουσίες, όπως κόλλες και μπογιές. Τα χαμστεράκια, τα ποντικάκια Γουινέας και άλλα ζωάκια στην τάξη μπορούν επίσης να αποτελέσουν πρόβλημα. Μπορείτε να ζητήσετε αλλαγή τάξης για το παιδί σας.
Παρακολουθήστε την επίδοση του παιδιού σας
Ζητήστε από τους δασκάλους να επικοινωνήσουν μαζί σας, αν το παιδί σας έχει δυσκολία να προσέχει ή να ακολουθεί οδηγίες, και έχετε το νου σας έγκαιρα για οποιαδήποτε πτώση της επίδοσης στους βαθμούς. Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο.
Εκτιμήστε τα αποτελέσματα
Παρατηρήστε τα συμπτώματα του παιδιού σας. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.