Πολλοί γονείς περιμένουν το δέρμα του νεογέννητου μωρού τους να είναι άψογο. Τα μωρά με άψογο δέρμα, όπως στις διαφημίσεις των περιοδικών, μπορεί να επηρεάσουν τις προσδοκίες σας, αλλά τα πιο πολλά μωρά, ακόμα και εκείνα που κάποια μέρα θα μπουν σε διαφημίσεις, έχουν εξανθήματα ή λεκέδες τις πρώτες εβδομάδες. Στις πιο πολλές περιπτώσεις οι δερματοπάθειες και δερματίτιδες των μωρών θεραπεύονται εύκολα.
Οι συνηθισμένες δερματοπάθειες των βρεφών είναι:
- Σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής. Μοιάζει με λιπαρή κρούστα κολλημένη στο δέρμα στο κεφάλι του μωρού. Ονομάζεται και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Μπορεί να βοηθήσει, αν σαπουνίζετε το κεφάλι του μωρού σας μία φορά την εβδομάδα. Αν η σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής επιμένει, ο παιδίατρος σας μπορεί να προτείνει μια φαρμακευτική αλοιφή ή άλλη θεραπεία.
- Εξάνθημα πάνας. Ερυθρότητα του δέρματος που προκαλείται από την υγρασία, από τις πάνες και τα οξέα των ούρων και των κοπράνων. Η συχνή αλλαγή πάνας μπορεί να προλάβει το εξάνθημα, αλλά τα πιο πολλά νεογέννητα παθαίνουν περιοδικά εξάνθημα πάνας, επειδή το δέρμα τους είναι τρυφερό. Αν το παιδί σας πάθει εξάνθημα πάνας, αλλάζετε συχνά τις πάνες σκουπίζοντας καλά την περιοχή και χρησιμοποιήστε μια προστατευτική κρέμα ή αλοιφή. Αν το εξάνθημα είναι ήπιο, μπορεί να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την κρέμα ή την αλοιφή. Αν το εξάνθημα επιμένει, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.
- Τοξικό ερύθημα. Είναι ένα πιτσιλωτό, κόκκινο εξάνθημα, καμιά φορά με κιτρινωπά κέντρα. Τα πιο πολλά νεογέννητα έχουν αυτό το εξάνθημα, τυπικά στο πρόσωπο και στον κορμό.
- Κεχροειδές ερύθημα. Όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός το μωρό σας μπορεί να βγάλει μικροσκοπικά κόκκινα σπιθουράκια στο δέρμα, συνήθως στο πίσω μέρος του λαιμού και ψηλά στην πλάτη. Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του ότι ντύσατε πολύ ζεστά το μωρό σας. Το εξάνθημα συνήθως εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία, αν και μπορεί να βοηθήσει το δροσερό μπάνιο του μωρού και το ντύσιμο με πιο ελαφρά ρούχα.
- Βρεφική ακμή. Μπορεί να εμφανιστεί τις πρώτες 6-8 εβδομάδες. Εκδηλώνεται με σπυριά με άσπρη άκρη στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο επάνω μέρος του θώρακα ή της πλάτης. Είναι προσωρινό και δε σημαίνει ότι το παιδί θα έχει μελλοντικά προβλήματα στο δέρμα. Αντιμετωπίστε αυτή την κατάσταση πλένοντας με προσοχή το μωρό με νερό κάθε μέρα και με νερό και σαπούνι μία φορά την εβδομάδα.
- Βρεφικό έκζεμα. Το βρεφικό έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) είναι ένα τραχύ, κόκκινο, σαν μπάλωμα εξάνθημα που συνδέεται συνήθως με εξαιρετικά ξηρό, ευαίσθητο δέρμα. Εμφανίζεται συνήθως στα μάγουλα και στο μέτωπο. Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες. Τα πιο πολλά μωρά με έκζεμα πάνε καλύτερα σε ήπιο κλίμα με μέτρια υγρασία, επειδή ο ιδρώτας φαίνεται ότι επιδεινώνει το έκζεμα. Αποφύγετε τα μάλλινα ρούχα και μη βάζετε το μωρό σε μάλλινο χαλί. Περιορίστε τα μπάνια στο ελάχιστο και χρησιμοποιήστε λάδι μπάνιου, για να λιπάνετε το ξηρό δέρμα.
- Κεχριά. Είναι μικροσκοπικά λευκά σημάδια στη μύτη και στα μάγουλα. Περισσότερα από τα μισά νεογέννητα έχουν αυτά τα μικρά σημάδια, τα οποία τελικά φεύγουν και δε χρειάζονται θεραπεία.
- Βρεφικό εξάνθημα. Περίπου το 20% των μωρών έχουν σπυράκια, όταν γεννηθούν ή τα βγάζουν τον πρώτο ή το δεύτερο μήνα μετά τη γέννηση. Περιοδικό καθάρισμα με ήπιο σαπούνι και νερό είναι συνήθως αρκετό. Τα σπυράκια στο νεογέννητο δεν είναι ένδειξη ότι θα παραμείνουν σημάδια στο μωρό.
- Ξηροδερμία. Ξηρό δέρμα που ξεφλουδίζει στα χέρια και στα πόδια. Είναι συνηθισμένο τις2 πρώτες εβδομάδες και υποχωρεί με κρέμες του εμπορίου, όπως η Nivea ή το Proderm.
- Μυκητιάσεις. Επίμονο, ζωηρό κόκκινο εξάνθημα στην περιοχή της πάνας με έντονα όρια. Συνήθως ακολουθεί το εξάνθημα πάνας. Οι λοιμώξεις αυτές προκαλούνται από ένα μύκητα (Candida albicans) που ευδοκιμεί σε ζεστό, υγρό περιβάλλον. Αν το μωρό σας έχει μυκητίαση, θα βοηθήσει μια αντιμυκητιασική κρέμα. Επιπλέον, βοηθούν η συχνή αλλαγή πάνας, το στέγνωμα και ο αερισμός της περιοχής.
Αν και τα εξανθήματα είναι συνηθισμένα και συνήθως θεραπεύσιμα στο σπίτι, πηγαίνετε το μωρό σας για εξέταση, αν δείτε εξάνθημα που είναι πορφυρό, με κρούστα, που τρέχει ή έχει φυσαλίδες.
Επίσης, οι συγγενείς σπίλοι είναι συνηθισμένοι στα μωρά (σημάδια γέννας). Περιλαμβάνουν:
- Κηλίδες «cafe au lait». Όπως υπονοεί το όνομα, αυτά τα μόνιμα σημάδια έχουν το χρώμα του καφέ με γάλα και εμφανίζονται πιο συνηθισμένα στον κορμό, στα χέρια και στα πόδια του μωρού.
- Μογγολιΐκά σημάδια. Αυτός είναι ο παραδοσιακός όρος, αλλά μπορεί να τα ακούσετε ως μπλε-γκρι βρεφικό επιδερμικό σπίλο. Αυτοί οι μεγάλοι μπλε-γκρι συγγενείς σπίλοι μοιάζουν καμιά φορά με μώλωπες. Είναι πιο συνηθισμένοι στα μωρά με σκούρο δέρμα και εμφανίζονται χαμηλά στην πλάτη και λιγότερο στους γλουτούς και στις κνήμες. Συνήθως εξαφανίζονται αργότερα, κατά την παιδική ηλικία.
- Ροζ κηλίδες (αιμαγγείωμα). Αυτά τα κοκκινωπά ή ροζ σημεία λέγονται καμιά φορά με τρυφερότητα τσιμπήματα πελαργού ή φιλιά αγγέλου. Συνήθως εμφανίζονται πάνω από τη γραμμή των μαλλιών στο πίσω μέρος του λαιμού, στα βλέφαρα ή ανάμεσα στα μάτια του μωρού. Τα σημάδια αυτά δημιουργούνται από τη συγκέντρωση μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδών) κοντά στο δέρμα. Ξεθωριάζουν στα 2 πρώτα χρόνια του παιδιού, αλλά μπορεί να μη φύγουν τελείως.