Λάθος το 5% των διαγνώσεων

diagnsisΤο 5% των ιατρικών διαγνώσεων (μια στις 20) είναι λάθος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Quality and Safety. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι μισές από αυτές τις λάθος διαγνώσεις μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ερευνητές του Κέντρου Βετεράνων του Χιούστον, με επικεφαλής τον Χαρντίπ Σινγκ, αναπληρωτή καθηγητή του Κολεγίου Ιατρικής Baylor του Τέξας, υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο γύρω στα 12 εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν λάθος ιατρικές διαγνώσεις.

Το συμπέρασμα προκύπτει από δειγματοληπτική εξέταση ιατρικών αρχείων και στατιστική εκτίμηση πιθανών διαγνωστικών λαθών για το σύνολο του πληθυσμού.

Πάντως, για ορισμένες ασθένειες, όπως οι καρκίνοι των πνευμόνων και του εντέρου, το εκτιμώμενο ποσοστό διαγνωστικού λάθους είναι πολύ κάτω από το 5%.

Όσον αφορά τις αιτίες των λαθεμένων διαγνώσεων, προηγούμενες μελέτες είχαν εστιάσει στα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία, ωστόσο η νέα έρευνα αναδεικνύει το πρόβλημα των λανθασμένων διαγνώσεων από τους γιατρούς (ιδιώτες, κλινικούς και άλλους).

Δείτε επίσης