Οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως γιατί ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2 και άλλοι όχι. Παρ’ όλα αυτά, έχουν ταυτοποιήσει έναν αριθμό παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο:
Διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας ή διαταραχή αντοχής στη γλυκόζη
Αν οι δοκιμασίες του σακχάρου (γλυκόζης) του αίματος δείξουν πως είστε σε προδιαβητική κατάσταση ή έχετε οριακά διαβήτη, είστε σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη.
Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
Η πιθανότητα να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 1 ή 2 αυξάνεται, αν έχετε ένα γονέα, αδελφό ή αδελφή με τη νόσο.
Υπερβολικό βάρος
Το να είστε υπέρβαροι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2. Η πλειονότητα των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι. Όσο πιο πολύ λιπώδη ιστό έχετε, τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται τα μυϊκά κύτταρα και τα κύτταρα των άλλων ιστών σας στη δική σας ινσουλίνη, ιδίως αν το επιπλέον βάρος είναι συγκεντρωμένο γύρω από την κοιλιά σας.
Ανεπαρκής δραστηριότητα και άσκηση
Όσο λιγότερο δραστήριοι είστε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
Ηλικία
Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξάνει με την ηλικία.
Φυλή ή εθνικότητα
Αν και ο λόγος δεν είναι σαφής, άνθρωποι συγκεκριμένων φυλών ή εθνικοτήτων είναι πιθανότερο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 από άλλους. Βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αν είστε Ισπανοί, Νέγροι, Ασιάτες-Αμερικανοί, Αμερικανοί, Ινδοί ή από τα νησιά του Ειρηνικού.
Γυναίκες με ιστορικό διαβήτη στην εγκυμοσύνη
Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που εκδήλωσαν διαβήτη της κυήσεως εμφανίζουν αργότερα στη ζωή τους διαβήτη τύπου 2. Γυναίκες που γεννούν τουλάχιστον ένα παιδί με βάρος 4,5 κιλά ή περισσότερο βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) οφείλεται σε μία συχνή ορμονική διαταραχή στις γυναίκες. Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει σχέση μεταξύ πολυκυστικών ωοθηκών και ινσουλίνης. Πολλές γυναίκες με το σύνδρομο έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και είναι λιγότερο ευαίσθητες στις επιδράσεις της ινσουλίνης από όσο είναι άλλοι άνθρωποι.
Αρτηριακή υπέρταση και υπερλιπιδαιμία
Επειδή οι βασικές διεργασίες, που θέτουν κάποιον σε κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη, αυξάνουν παράλληλα τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση και υπερλιπιδαιμία, οποιοσδήποτε έχει προσβληθεί από αυτά θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά για διαβήτη.
Όταν μετριέται η αρτηριακή σας πίεση, γράφεται σαν κλάσμα. Η πίεση σας θεωρείται αυξημένη, αν η συστολική αρτηριακή πίεση (πάνω νούμερο) είναι σταθερά 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg) ή παραπάνω, ή αν η διαστολική αρτηριακή πίεση (κάτω νούμερο) είναι σταθερά 90 mmHg ή παραπάνω, ή και τα δύο. Αν διαγνωστεί διαβήτης σε κάποιον με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο στόχος για την αρτηριακή πίεση είναι 130/80 mmHg ή λιγότερο.
Υπάρχει ένδειξη ανεπιθύμητων επιπέδων λιπιδίων – χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων- στο αίμα, αν η ολική σας χοληστερίνης είναι 240 ή παραπάνω, η χοληστερίνη σας με λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή») είναι πάνω από 160, η χοληστερίνη σας με λιποπρωτείνες υψηλής πυκνότητας (HDL ή «καλής») είναι κάτω από 40, ή το επίπεδο των τριγλυκεριδίων σας είναι 200 ή υψηλότερο. Τα επιθυμητά επίπεδα είναι πολύ χαμηλότερα, αν έχετε διαβήτη.