Αν έχετε διαβήτη, διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο για προβλήματα με τα πόδια σας. Όταν καταστρέφεται το νευρικό δίκτυο των ποδιών σας, χάνετε μερική από την ικανότητα σας να νιώθετε πόνο. Μπορείτε να κόψετε το πόδι σας ή να βγάλετε μία φουσκάλα, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε.
Ο διαβήτης μπορεί επίσης να στενέψει τις αρτηρίες σας και να ελαττώσει τη ροή αίματος στα πόδια σας. Όταν το αίμα δεν είναι αρκετό, για να τρέφονται οι ιστοί, οι πληγές δεν επουλώνονται τόσο καλά.
Όταν έχετε διαβήτη, τα κοψίματα, οι φουσκάλες, οι κάλοι, η σκλήρυνση και άλλες καταστάσεις, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ήσσονος σημασίας ενοχλήσεις για κάποιον χωρίς διαβήτη, μπορούν να γίνουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις και έλκη. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ακρωτηριασμός του άκρου ποδός ή της κνήμης. Η κατάλληλη φροντίδα στο διαβητικό πόδι μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε αυτό τον κίνδυνο.
Ελέγχετε τα πόδια σας κάθε μέρα
Κάθε μέρα εξετάστε προσεκτικά τα πόδια σας, συμπεριλαμβανομένης της πάνω και κάτω περιοχής, ανάμεσα στα δάκτυλα και στα νύχια των ποδιών.
Να κοιτάτε για κοψίματα και εκδορές, ξηρότητα του δέρματος, κάλους, εκχυμώσεις, σκληρύνσεις, οίδημα, ερυθρότητα ή άλλες αλλαγές, που μπορεί να μην είναι επώδυνες, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν πιο σοβαρές.
Διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά
Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά, χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό και ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας. Για να αποφύγετε τα εγκαύματα στα πόδια σας, ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού με ένα θερμόμετρο – δε θα πρέπει να είναι πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου – ή ελέγξτε το νερό ακουμπώντας μια βρεγμένη πετσέτα πάνω σε μια ευαίσθητη περιοχή του σώματος σας, όπως στο πρόσωπο ή στον καρπό.
Στεγνώστε το δέρμα σας με τίναγμα ή ταμποναριστά. Στεγνώστε προσεκτικά ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών σας, για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις. Να χρησιμοποιείτε τακτικά ενυδατικές κρέμες.
Φοράτε καθαρές, στεγνές κάλτσες
Φοράτε κάλτσες που απορροφούν τον ιδρώτα μακριά από το δέρμα σας. Αποφεύγετε κάλτσες που είναι αρκετά στενές, γιατί μειώνουν την κυκλοφορία ή προκαλούν υπερβολική εφίδρωση των ποδιών σας.
Κόβετε σωστά τα νύχια σας
Μη χρησιμοποιείτε ψαλίδια ή στρογγυλεμένους νυχοκόπτες, επειδή μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα νύχια σας και στο δέρμα που τα περιβάλλει. Κόβετε τα νύχια σας τελείως ευθεία και όχι πολύ κοντά. Θα πρέπει να φτάνουν στο τέλος του δακτύλου σας. Λιμάρετε τις μυτερές άκρες, έτσι ώστε να μην κόβουν το δάκτυλο όπου εφάπτονται.
Μη χρησιμοποιείτε λίμα ή ψαλίδι πάνω στους κάλους, στις σκληρύνσεις ή στα εξογκώματα και μη χρησιμοποιείτε χημικά αφαίρεσης κάλων μόνοι σας. Δείτε το γιατρό σας ή έναν ποδολόγο για τη θεραπεία των κάλων και άλλων προβλημάτων.
Φοράτε πάντα παπούτσια
Φοράτε συνεχώς άνετα, ασφαλή παπούτσια, για να προστατεύετε τα πόδια σας από τραυματισμούς. Μέσα στο σπίτι φοράτε σταθερές παντόφλες. Αποφεύγετε τα στενά παπούτσια.
Ασκηθείτε προσεκτικά
Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία και βοηθάει να διατηρήσετε την υγεία των ποδιών σας. Παρ’ όλα αυτά, επιλέγοντας τις φυσικές σας δραστηριότητες, λάβετε υπόψη τον κίνδυνο του τραυματισμού και αποφύγετε τις υπερβολές ζέστης και κρύου. Όταν τα πέλματα ή τα πόδια σας γενικά κουράζονται, καθίστε και σηκώστε τα για λίγα λεπτά.
Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, δείτε το γιατρό σας
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας έγκαιρα, αν προσέξετε περιοχές με ευαισθησία ή αν μία πληγή δεν κλείνει, μεγαλώνει ή μοιάζει να έχει μολυνθεί. Ο γιατρός σας επίσης θα πρέπει να εξετάζει τα πόδια σας στις προγραμματισμένες επισκέψεις σας. Μπορεί να συστήσει να δείτε έναν ποδολόγο, ένα γιατρό που εξειδικεύεται στη φροντίδα των ποδιών.