Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη, τα ζώα απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, τη λεγόμενη ορμόνη της αγάπης, όταν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ή με τους ανθρώπους που σημαίνει ότι αναπτύσσουν ψυχολογικούς δεσμούς.
Αρχικά η ωκυτοκίνη βρέθηκε να κυκλοφορεί στο αίμα όταν μια νέα μητέρα αλληλεπιδρούσε με το μωρό της. Στη συνέχεια βρέθηκε ότι παράγεται μεταξύ των ερωτευμένων όπως και κατά τη διάρκεια του σεξ. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη παράγεται όταν υπάρχουν ευχάριστες ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, ακόμα και όταν κάποιος αντιμετωπίζεται με ευγένεια.
Τελευταία ερευνητές του Πανεπιστημίου Claremont, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Ζακ, σε ένα ένα μικρής κλίμακας πείραμα για την τηλεόραση του BBC, έδειξαν ότι η ωκυτοκίνη παράγεται σε διάφορα ζώα όταν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με τα αφεντικά τους.
Η ωκυτοκίνη των ζώων είναι ακριβώς ίδια με αυτή που εκκρίνεται στους ανθρώπους και ευθύνεται για το στενό δέσιμο ανάμεσά τους.
Δοκιμάζοντας την αγάπη
Τα πειράματα έγιναν σε ένα καταφύγιο ζώων στο Αρκανσο, όπου πολλά είδη ζώων έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
Εκεί, οι ειδικοί εντόπισαν έναν σκύλο ο οποίος έπαιζε συχνά με ένα κατσίκι. Τα παιχνίδια τους περιείχαν κυνηγητό, χοροπηδητό και εικονικούς καυγάδες (κατά τους οποίους έδειχναν δόντια και μούγκριζαν ο ένας στον άλλον). Τα δύο νεαρά ζώα τοποθετήθηκαν μαζί σε έναν χώρο για περίπου 15 λεπτά, όπου άρχισαν να παίζουν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος τόσο από τον σκύλο όσο και από το κατσίκι και έμειναν έκπληκτοι από τα επίπεδα της ωκυτοκίνης που κυκλοφορούσε στα ζώα.
«Είδαμε ότι ο σκύλος είχε 48% αύξηση στα επίπεδα της ωκυτοκίνης στο τέλος του παιχνιδιού με το κατσίκι και αυτό δείχνει ότι ο σκύλος εμφάνιζε δέσιμο με το άλλο ζώο», αναφέρει ο καθηγητής Ζακ. Πιο εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση του κατσικιού απέναντι στον σκύλο. Βάσει των αναλύσεων το κατσίκι εμφάνιζε 210% αύξηση στα επίπεδα της ωκυτοκίνης στο σώμα του. Το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ περίεργο. Τέτοια μεγάλη αύξηση ωκυτοκίνης συμβαίνει στους ανθρώπους μόνο σε δυνατές ρομαντικές έλξεις.
Βαθύτερο το δέσιμο με τους σκύλους
Το πείραμα δείχνει ότι τα κατοικίδια μπορούν να αγαπούν το αφεντικό τους. «Όπως συμβαίνει στον άνθρωπο -εμφανίζουν αύξηση στην ωκυτοκίνη όταν αγαπάει ο ένας τον άλλο- έτσι συμβαίνει και στα ζώα. Ενδεχομένως λοιπόν, και τα ζώα να είναι σε θέση να αγαπούν και να ερωτεύονται».
Σε άλλο πείραμα, οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος από 100 άτομα που μπήκαν σε ένα δωμάτιο για να παίξουν με έναν σκύλο ή μια γάτα. Αμέσως μετά οι ερευνητές προχώρησαν σε νέα δειγματοληψία αίματος και συνέκριναν τα επίπεδα ωκυτοκίνη των εθελοντών. Το 30% των ανθρώπων είχαν αύξηση της ωκυτοκίνης μετά το παιχνίδι με ένα ζώο. Αυτό σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι τη συντροφιά των ζώων.
Πάντως, εκείνοι που είχαν στην ιδιοκτησία τους σκυλιά στο παρελθόν είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα οξυτοκίνης σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν είχαν κατοικίδια ζώα ή είχαν γάτες. «Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν βαθύτερο δέσιμο με τους σκύλους, παρά με τις γάτες», λέει ο Ζακ.