Όσοι λαμβάνουν στατίνες (φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη του αίματος) έχουν μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να τους κάνει να τρώνε περισσότερο σε σχέση με το αν δεν έπαιρναν στατίνες.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον Τακεχίρο Σουγκιγιάμα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων γενικά, και ειδικότερα κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών και ζάχαρης όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την θεραπεία μείωσης της χοληστερίνης με στατίνες, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο παχυσαρκίας και εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.
Αύξηση θερμίδων τα τελευταία χρόνια
Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες έρευνες που έγιναν την περίοδο 1990-2010 στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 28.000 ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω.
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε σωματικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος. Επίσης ανέφεραν την πρόσληψη τροφής τους. Στο διάστημα 1990-2010, ο Δείκτης Μάζας Σώματος στους χρήστες στατινών αυξήθηκε από 29 – ακριβώς κάτω από την οριακή τιμή για την παχυσαρκία – σε 31. Ο διαβήτης τύπου 2 επίσης αυξήθηκε. To 1990 είχε διαβήτη το 22% όσων λάμβαναν στατίνες και το το 2010 είχε το το 29%. Να σημειωθεί ότι μια παρενέργεια των στατινών είναι ότι αυξάνουν τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2. Οι θερμίδες και η πρόσληψη λίπους ήταν πιο χαμηλά στους χρήστες στατινών σε σχέση με τους μη χρήστες το 1990 αλλά το 2010 η διαφορά αυτή είχε εξαφανιστεί.
Οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν ανησυχητικά ερωτήματα.
Ο Σουγκιγιάμα θεωρεί ότι υπάρχουν δύο τρόποι εξήγησης των παραπάνω ευρημάτων. “Μια υπόθεση είναι ότι οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ικανότητα των στατίνων να ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, ανεξαρτήτως της διατροφής που κάνουν. Έτσι μαθαίνουν ότι δεν χρειάζεται να περιορίζουν την διατροφή τους για να πετύχουν το ιδανικό όριο LDL χοληστερίνης. Εναλλακτικά, ενδεχομένως οι γιατροί να συνταγογραφούν στατίνες σε άτομα που τείνουν να τρώνε περισσότερο”.
Ο Σουγκιγιάμα καταλήγει ότι η χρήση στατινών για την μείωση της LDL χοληστερίνης θα πρέπει να συνοδεύεται με αλλαγή του τρόπου ζωής. “Εάν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας μόνο στα φάρμακα, τότε μάλλον δεν κάνουμε καλή δουλειά. Οι γιατροί θα πρέπει να επισημαίνουν στους ασθενείς την σημασία του ελέγχου της διατροφής και του σωματικού βάρους, ειδικά σε όσους παίρνουν στατίνες”, υπογραμμίζει.
Από την πλευρά της, η Ρίτα Ρέντμπεργκ, editor του περιοδικού JAMA Internal Medicine, δήλωσε ότι η μελέτη εγείρει ανησυχίες ενός πιθανού ηθικού κινδύνου της χρήσης στατινών, πέραν από τις ήδη γνωστές πιθανές παρενέργειες που περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους και αυξημένη εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Οι στατίνες παρέχουν μια ψευδή διαβεβαίωση, είπε η ειδικός. Οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι οι στατίνες μπορούν να αντισταθμίσουν τις κακές διατροφικές επιλογές και την καθιστική ζωή, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει στην υπερφαγία.