Το 8,6% των Ελλήνων πάσχει από άσθμα

Σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, στην Ελλάδα το 8,6% του γενικού πληθυσμού έχει άσθμα, ενώ η συχνότητα του άσθματος αυξάνεται με την ηλικία, από 4% σε παιδιά κάτω των 9 ετών μέχρι και 12% περίπου σε άτομα άνω των 70 ετών.

Στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι το άσθμα είναι συχνότερο σε τρεις περιφέρειες της Ελλάδας την Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι είναι σπανιότερο σε περιοχές όπως η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι οι  επιβαρυμένες περιοχές περιβαλλοντικά περιοχές, όπως η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα, έχουν χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων άσθματος. Επίσης, θα πρέπει να μελετηθεί καλύτερα πως τα νησιά του Αιγαίου με την αυξημένη υγρασία που χαρακτηρίζονται, έχουν λιγότερους πάσχοντες από τη νόσο.

Αναγνωρίζοντας τις δυσχέριες που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία αποφάσισε τη διενέργεια ενημερωτική εκστρατείας με σύνθημα «Μην αγνοείς τα συμπτώματα… Ζήσε φυσιολογικά την κάθε στιγμή!».  Στόχος της εκστρατείας είναι το ευρύ κοινό να αναγνωρίσει εγκαίρως και να αξιολογήσει σωστά συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος, τη δύσπνοια και να απευθυνθεί στον ειδικό Πνευμονολόγο ο οποίος μπορεί εύκολα να διαγνώσει το άσθμα και να υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία που θα προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Όπως εξηγεί ο Στυλιανός Λουκίδης, επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονιστής της Ομάδας Άσθματος «παρόλο που το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση – φλεγμονή των βρόγχων που δυσκολεύει τους ασθενείς σε απλές καθημερινές συνήθειες όπως π.χ. ο ύπνος, η άθληση, το περπάτημα, η διασκέδαση, με επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, βήχα, βάρους στο στήθος ή δύσπνοιας, ο ασθενής με τα κατάλληλα θεραπευτικά μέσα και τη συμμόρφωση στη θεραπεία μπορεί να απολαύσει μια φυσιολογική ζωή, ελεύθερη συμπτωμάτων.»

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διάγνωση του άσθματος από τον ειδικό Πνευμονολόγο. Συχνά παρατηρείται απόφραξη των αεραγωγών στον έλεγχο του αναπνευστικού με σπιρομέτρηση, η οποία βελτιώνεται μετά από χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων. Άλλες χρήσιμες διαγνωστικές δοκιμασίες είναι η ροομέτρηση και οι δοκιμασίες πρόκλησης με εισπνεόμενα φάρμακα που προκαλούν βρογχόσπασμο, όπως η μεταχολίνη και η μαννιτόλη. Οι ασθενείς με άσθμα που εμφανίζουν αλλεργίες, με συχνότερη την αλλεργική ρινίτιδα, πρέπει να υποβάλλονται σε ειδικά αλλεργικά τεστ ώστε να ληφθούν μέτρα αποφυγής ή να αντιμετωπιστούν κατάλληλα», τονίζει και προσθέτει ότι «η θεραπεία του άσθματος περιλαμβάνει κυρίως εισπνεόμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της απόφραξης των αεραγωγών και της δύσπνοιας ή σε ρυθμιστικά φάρμακα, όπως τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.»

Να σημειωθεί ότι, την προσεχή πενταετία αναμένεται να κυκλοφορήσουν νέα σκευάσματα, τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν ήδη δείξει καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της νόσου. Μάλιστα, στην Ελλάδα αναμένεται το προσεχές 12μηνο η έγκριση δύο νέων φαρμάκων για τις περιπτώσεις του δύσκολου στην διαχείριση άσθματος. Τα καινοτόμα αυτά σκευάσματα θα περιλαμβάνονται στην λίστα των φαρμάκων που αποζημειώνονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως συμβαίνει και με τα ήδη υπάρχοντα στην αγορά.

Δείτε επίσης