Χημικά που βρίσκονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως οι οδοντόκρεμες, τα σαπούνια, τα αντηλιακά και τα πλαστικά έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στο σπέρμα, γεγονός που μπορεί να δώσει μια εξήγηση για τα αυξανόμενα ποσοστά ανδρικής υπογονιμότητας τα τελευταία χρόνια.
Όπως έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The EMBO Journal, ένα στα τρία θεωρούμενα ως ασφαλή χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων καθημερινής χρήσης επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία και το Κέντρο Προηγμένων Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνας στη Βόννη στη Γερμανία αναφέρουν ότι ανακάλυψαν πως ένα στα τρία χημικά που περιέχονται σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως τα αντηλιακά, τα απορρυπαντικά και τα πλαστικά δοχεία μειώνει την κολυμβητική ικανότητα των σπερματοζωαρίων και τα οδηγεί στο να εκλύουν πρόωρα τα ένζυμα που χρειάζονται για τη γονιμοποίηση του ωαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, 30 από τα 96 χημικά που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης επιδρούν στην πρωτεΐνη CatSper που ελέγχει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων καθώς και την ικανότητα γονιμοποίησης του ωαρίου.
Ακόμα και σε χαμηλή συγκέντρωση
Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ακόμα και χαμηλές συγκεντρώσεις των χημικών μπορούν να επιφέρουν μείωση της ανδρικής γονιμότητας. Επιπλέον, έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα διάφορα χημικά δρουν συνεργικά επιδρώντας στην πρωτεΐνη CatSper.
«Δείξαμε άμεση σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στους ενδοκρινικούς διαταράκτες που περιέχονται στα βιομηχανικά προϊόντα και των παρενεργειών στη λειτουργία του ανθρώπινου σπέρματος», ανέφερε ο καθηγητής Νιλς Σκάκεμπεκ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης και προσέθεσε ότι «τα ευρήματά προκαλούν σαφώς ανησυχία καθώς ορισμένα χημικά που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα είναι πιθανότατα πιο επικίνδυνα από ό,τι νομίζαμε ως σήμερα».
«Στα ανθρώπινα υγρά του σώματος βρίσκουμε πολύπλοκα χημικά κοκτέιλ με πολλά διαφορετικά χημικά, σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις το καθένα, που δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, ανέφερε ο Στρύνκερ. «Αυτό το χημικό κοκτέιλ, παρά τις πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις του καθενός από τα υλικά του, προκαλεί σημαντική αρνητική επίδραση στο σπέρμα».
Ο Στρύνκερ κατέληξε τονίζοντας ότι ο κάθε καταναλωτής «τρώει» σε καθημερινή βάση τέτοιου είδους χημικά είτε με τη διατροφή είτε απορροφώντας τα μέσω του δέρματος (όπως συμβαίνει με τα σαπούνια ή τα αντηλιακά).