Oμάδα ερευνητών, με μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, αμφισβητεί την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση ρεσβερατρόλης, μιας ουσίας που υπάρχει κυρίως στο κόκκινο κρασί και στη φλούδα των σταφυλιών.
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σέμπα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και οι συνεργάτες του δεν βρήκαν ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από ασθένειες ή ότι παρατείνει τη ζωή.
Οι ερευνητές, παρακολούθησαν για 9 χρόνια την υγεία 800 ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) σε δύο χωριά της περιοχής Κιάντι της Τοσκάνης. Οι εθελοντές έδωσαν λεπτομέρειες για τη διατροφή τους δείγματα ούρων για την μέτρηση των επιπέδων της ρεσβερατρόλης. Στο διάστημα των 9 χρόνων πέθαναν 268 άτομα πέθαναν, 174 άτομα εμφάνισαν καρδιοπάθεια και 34 καρκίνο.
Η έρευνα έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα ρεσβερατρόλης (που υποδήλωναν αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού) δεν συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, καρδιακού εμφράγματος ή καρκίνου. Ούτε βρέθηκε να έχουν μειωμένη φλεγμονή, όσοι είχαν στα ούρα τους πολλή ρεσβερατρόλη. Με άλλα λόγια, οι ηλικιωμένοι που έπιναν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρασιού δεν ζούσαν παραπάνω, ούτε ήταν λιγότερο πιθανό να πάθουν έμφραγμα ή καρκίνο.
«Υπάρχει μια αντίληψη ότι ορισμένες τροφές είναι καλές για την υγεία, επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη. Δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο. Η ρεσβερατρόλη είναι μία περίπτωση υπερβολικού “φουσκώματος” των ωφελειών για την υγεία, που όμως δεν αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου», δήλωσε ο Σέμπα.
Το Γαλλικό Παράδοξο
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται με μέτρο, παρατείνει τη ζωή, μειώνοντας την πιθανότητα ενός εμφράγματος. Ορισμένες μάλιστα μελέτες έχουν βρει ότι το κόκκινο κρασί είναι το καλύτερο αλκοολούχο ποτό, υποθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει ρεσβερατρόλη (αντίθετα το άσπρο κρασί περιέχει πολύ λίγη ρεσβερατρόλη γιατί έχει αφαιρεί προηγουμένως η φλούδα). Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν στο παρελθόν εξηγήσει το Γαλλικό Παράδοξο, δηλαδή το ότι ενώ οι Γάλλοι έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας παρότι καταναλώνουν πολλά λιπαρά, στο γεγονός ότι πίνουν πολύ κρασί και ιδιαιτέρως κόκκινο.
Άλλες μελέτες εξάλλου, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση όχι μόνο κόκκινου κρασιού, αλλά επίσης της μαύρης σοκολάτας και διαφόρων μούρων (κι αυτά περιέχουν μικρές ποσότητες ρεσβερατρόλης), μειώνουν την χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, γεγονός που έχει συνδεθεί με την μακροζωία.
Ο Σέμπα υποστήριξε ότι πιθανώς κάποια άλλη κοινή ουσία στα παραπάνω τρόφιμα και ποτά -και όχι η ρεσβερατρόλη- είναι αυτή που παρέχει τα όποια οφέλη για την υγεία.