Το μυστικό της μακροζωίας ίσως τελικά είναι να έχει κάποιος στόχους στη ζωή του, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι. Ίσως γιατί έτσι προσέχει περισσότερο τον εαυτό του και την υγεία του.
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science δείχνει ότι σε οποιαδήποτε ηλικία, όσοι έχουν μια αίσθηση σκοπού στη ζωή τους επιτυγχάνουν μεγαλύτερη μακροζωία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που Πανεπιστημίου Carleton του Καναδά, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η ύπαρξη ενός σκοπού μπορεί να προωθήσει την υγιή γήρανση. “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατεύθυνση στη ζωή και ο καθορισμός για το τι θέλετε να επιτύχετε βοηθάει την υγεία, ανεξάρτητα από το σκοπό που έχετε βρει”, λέει ο επικεφαλής ερευνητής Πάτρικ Χιλ.
Ο σκοπός στη ζωή έχει βρεθεί και σε προηγούμενες μελέτες να είναι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες της μακροζωίας, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη στην οποία η επίδραση του σκοπού έχει απομονωθεί από άλλες ψυχολογικές και κοινωνικές επιρροές. Επίσης, είναι η πρώτη μελέτη που περιέλαβε νεότερες ηλικιακές ομάδες.
Σκοπός ζωής και υγεία
Συνεργαζόμενος με τον Νίκολας Τουριάνο του Πανεπιστημίου του Rochester Medical Center, ο Χιλ εξέτασε δεδομένα από μια μεγάλη διαχρονική μελέτη υγείας και ευημερίας που διεξάγεται στις ΗΠΑ και αφορά ενήλικες 20-75 ετών.
Ως μέτρο για το σκοπό στη ζωή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων που είχαν δοθεί κατά την αξιολόγηση τους από τρεις δηλώσεις:
- «Μερικοί άνθρωποι περιφέρονται άσκοπα μέσα από τη ζωή, αλλά δεν είμαι ένας από αυτούς”
- «Ζω τη ζωή μέρα με τη μέρα και πραγματικά δεν σκέφτομαι το μέλλον” και
- “Μερικές φορές αισθάνομαι σαν να τα έχω κάνει όλα στη ζωή μου”.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, το 9% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν πεθάνει. Εκείνοι που ήταν ακόμα ζωντανοί είχαν υψηλό σκορ στο σκοπό ζωής, ένα εύρημα που ήταν εκπληκτικά συνεπές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. “Η αίσθηση του σκοπού στη ζωή είναι σταθερά συνδεδεμένη με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες”, λέει ο Χιλ.”
Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει τη σύνδεση μεταξύ σκοπού και τη διάρκεια ζωής ανεξάρτητα από το καθεστώς συνταξιοδότησης, κοινωνικής συνεκτικότητας και ευημερίας, παράγοντες που επίσης συνδέονται με τη σωματική υγεία. “Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάτι μοναδικό στην εύρεση ενός σκοπού που φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής”, λέει ο Χιλ.
Είναι άγνωστο, μέσω ποιου μηχανισμού μια αίσθηση σκοπού μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσοι έχουν σκοπό στη ζωή τους, ακόμα και στην μέση ή την τρίτη ηλικία, ζουν περισσότερο διότι είναι πιο δραστήριοι και έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσέχουν τον τρόπο ζωής τους, επειδή θέλουν να είναι γεροί και δυνατοί για να πετύχουν τον στόχο τους. Όσο νεότερος, μάλιστα, είναι κάποιος όταν θέσει στόχους και αρχίσει να τους κυνηγά, τόσο πιθανότερο είναι να αρχίσει νωρίς να ζει υγιεινά.