Ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του διαβήτη σας μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός φάρμακα από το στόμα ή ινσουλίνη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 χρειάζεται τελικά να πάρουν κάποιο φάρμακο που μειώνει το σάκχαρο του αίματος, είτε ινσουλίνη είτε ένα φάρμακο από το στόμα.
Ενέσεις, στυλό, εκτοξευτές
Η ινσουλίνη χορηγείται με ένεση με σύριγγα ή με στυλό ινσουλίνης, ή μέσω συνεχούς έγχυσης με αντλία ινσουλίνης. Η ινσουλίνη δεν είναι διαθέσιμη σε χάπια (τουλάχιστον μέχρι σήμερα), διότι καταστρέφεται η χημική της δομή κατά τη διάρκεια της πέψης και γίνεται η ορμόνη αδρανής, όταν αυτή φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος σας.
Διατίθενται πολλοί τύποι ινσουλίνης. Διαφέρουν στο χρόνο που χρειάζεται, για να αρχίσουν να δρουν, και στη διάρκεια τους. Η ινσουλίνη βραχείας δράσεως δρα γρήγορα αλλά μόνο για λίγη ώρα. Η ινσουλίνη ενδιάμεσης δράσεως δρα αργότερα, αλλά διαρκεί περισσότερο. Η ινσουλίνη μακράς δράσεως χρειάζεται πολλές ώρες, για να δράσει, αλλά η αιχμή της δράσης της, η ώρα που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι στους άλλους τύπους ινσουλίνης.
Ο τύπος και η δοσολογία της ινσουλίνης που παίρνετε εξαρτάται από τις συγκεκριμένες σας ανάγκες. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι αναμειγνύουν ινσουλίνη βραχείας με ινσουλίνη ενδιάμεσης δράσεως.
Για πολλούς ανθρώπους ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα επιτυγχάνεται παίρνοντας μία δόση ινσουλίνης μακράς δράσεως την ημέρα, μαζί με μία ένεση ινσουλίνης βραχείας δράσεως πριν από κάθε γεύμα. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιος τρόπος θεραπείας ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας.
Ο πιο συνήθης τρόπος, για να κάνετε ινσουλίνη, είναι χρησιμοποιώντας σύριγγα ή ένα στυλό ινσουλίνης. Αυτές οι μέθοδοι παρέχουν ινσουλίνη κάτω από το δέρμα, απ’ όπου απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα στυλό ινσουλίνης προσφέρει ένα βολικό, πιο ακριβές και διακριτικό μέσο λήψης ινσουλίνης. Η συσκευή μοιάζει με στυλό με μία σφραγισμένη αμπούλα, που είναι γεμάτη με ινσουλίνη αντί για μελάνι. Μία λεπτή βελόνα, όπως αυτή μίας σύριγγας, βρίσκεται πάνω στη μύτη του στυλό. Γυρνάτε το δοσομετρητή στο στυλό, τον ακινητοποιείτε στην επιθυμούμενη δόση ινσουλίνης, βάζετε τη βελόνα κάτω από το δέρμα σας και πατάτε το κουμπί, για να βγει η ινσουλίνη.
Όταν χρησιμοποιείτε στυλό ινσουλίνης τοποθετείτε μία λεπτή βελόνα στο άκρο του στυλό. Γυρνάτε έπειτα το δοσομετρητή στο στυλό, για να επιλέξετε την επιθυμούμενη δόση ινσουλίνης, βάζετε τη βελόνα κάτω από το δέρμα σας και πατάτε το κουμπί στο άκρο του στυλό, για να βγει η ινσουλίνη.
Οι εκτοξευτές ινσουλίνης αποτελούν έναν άλλο τρόπο χορήγησης ινσουλίνης. Χρησιμοποιούν αέρα υψηλής πίεσης, για να στείλουν ένα λεπτό σπρέι ινσουλίνης κάτω από το δέρμα σας. Αυτός ίσως είναι ένας επίπονος τρόπος, για να πάρετε ινσουλίνη, και δεν είναι τόσο ακριβής, όσο άλλες μέθοδοι. Οι εκτοξευτές μπορεί να είναι μία επιλογή για άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βελόνες.
Αντλίες ινσουλίνης
Η αντλία ινσουλίνης είναι μία μικρή συσκευή γεμάτη με ινσουλίνη την οποία φοράτε έξω από το σώμα σας. Ένας μικρός, ελαστικός σωλήνας συνδέει την παροχή ινσουλίνης με έναν καθετήρα που βρίσκεται τοποθετημένος κάτω από το δέρμα της κοιλιάς σας. Η αντλία δίνει την επιθυμητή ποσότητα ινσουλίνης μέσω του καθετήρα μέσα στο σώμα σας με βάση τις πληροφορίες που έχουν προγραμματιστεί στον μικροεπεξεργαστή της.
Τα βασικά προτερήματα της αντλίας ινσουλίνης είναι η ευελιξία και ένα καλύτερο ταίριασμα των αναγκών ινσουλίνης και της χορήγησης. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντλία μπορούν συχνά να πετύχουν φυσιολογικά ή σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου αίματος και λένε πως τους εξασφαλίζει έναν πιο ευέλικτο τρόπο ζωής. Πριν μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε μία αντλία ινσουλίνης, πρέπει να παρακολουθήσετε ένα σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το πώς να τη χρησιμοποιεί και να δεσμευτείτε πως θα κάνετε συχνές μετρήσεις του σακχάρου αίματος μέσα στην ημέρα.
Είναι σημαντικό να έχετε πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ ινσουλίνης, φαγητού και δραστηριότητας, για να μπορείτε να προγραμματίσετε την αντλία, ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές καταστάσεις. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τον έλεγχο της αντλίας από το άτομο.
Συμβουλή Πρόληψης. Περιστασιακά, ειδικά όταν παίρνετε ινσουλίνη, μπορεί να παρατηρήσετε ερυθρότητα και ήπιο οίδημα στην περιοχή της ένεσης. Αν ο ερεθισμός του δέρματος κρατάει πάνω από 2 με 3 εβδομάδες ή προκαλεί δυσφορία, μιλήστε με το γιατρό σας. Για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο από τις ενέσεις:
- Βεβαιωθείτε πως η ινσουλίνη είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν φυσαλίδες αέρα μέσα στη σύριγγα.
- Χαλαρώστε τους μυς σας στην περιοχή της ένεσης.
- Τρυπήστε το δέρμα με τη βελόνα γρήγορα.
- Μην αλλάζετε την κατεύθυνση της σύριγγας κατά τη διάρκεια της ένεσης.