Ως πρόωρη εκσπερμάτωση ορίζεται η εκσπερμάτωση του άνδρα πριν από τη διείσδυση είτε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή της διείσδυσης. Τώρα κυκλοφορεί στην Ελλάδα το μοναδικό φάρμακο παγκοσμίως με ένδειξη για την θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης, η δαποξετίνη.
Η αιτία
Η εκσπερμάτωση ελέγχεται κατά κύριο λόγο από το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι αποτελεί περισσότερο νευροβιολογικό παρά ψυχολογικό φαινόμενο.
Η εκσπερμάτωση ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό μέσω ενός μεγάλου αριθμού νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, και η ωκυτοκίνη. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το η πρόωρη εκσπερμάωση συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σε περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Υπάρχουν και ορισμένα οργανικά αίτια τα οποία φαίνεται να προκαλούν την πρόωρη εκσπερμάτιση όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός και η προστατίτιδα.
Οι τεχνικές αυτοβοήθειας, όπως τα διπλά προφυλακτικά ή τα προφυλακτικά με αναισθητική ουσία, ή η ψυχολογική θεραπεία δεν φαίνεται να βοηθούν. Έτσι επί πολλά χρόνια οι γιατροί συνταγογραφούσαν αντικαταθλιπτικά φάρμακα (αρκετοί άνδρες λάμβαναν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) που όμως συνδέονται με παρενέργειες και μία από αυτές είναι η στυτική δυσλειτουργία).
Θεραπεία με δαποξετίνη
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί στην Ελλάδα ένα φάρμακο, το πρώτο με ένδειξη για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτωσης, η δαποξετίνη.
Η ουσία είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης της σεροτονίνης αλλά δεν χρειάζεται να λαμβάνεται συνεχώς παρά μόνο όταν ο άνδρας πρόκειται να κάνει σεξ.
Το φάρμακο δρα μέσα σε μια ώρα από την πρόσληψή του και δεν πρέπει να λαμβάνεται πάνω από μία φορά την ημέρα. Μελέτες σε περισσότερους από 6.000 άνδρες έχουν δείξει ότι αυξάνει τρεις ως τέσσερις φορές τον χρόνο εκσπερμάτωσης.
Η δαποξετίνη κυκλοφορεί σε δύο συσκευασίες (χάπια των 30 mg και των 60 mg) – δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και το κόστος της είναι της τάξεως των 7 ευρώ ανά δισκίο, δηλαδή μια τιμή μάλλον υψηλή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθενείς πρέπει να ξεκινούν με τη μικρότερη δόση και αν μετά τη λήψη έξι χαπιών δεν έχουν αποτέλεσμα ενδείκνυται να περάσουν στη μεγαλύτερη δόση. Η πιο συχνή παρενέργεια της δαποξεντίνης είναι η ναυτία, κυρίως στη μεγάλη δόση των 60 mg.