Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσε νέες οδηγίες για την πρόληψη μετάδοσης του ιού HIV.
Μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο για το AIDS, τα άτομα υψηλού κινδύνου μπορούν να παίρνουν ένα χάπι truvada την ημέρα, το οποίο όπως αποδείχθηκε μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης με τον ιό HIV. Πρόκειται για το φάρμακο που παίρνουν εδώ και χρόνια αρκετοί οροθετικοί για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης.
Επίσης, δίνεται ως μετεκθεσιακή προφύλαξη για ένα μήνα, δηλαδή σε περιπτώσεις που κάποιος δεν είναι θετικός στον ιό και είχε «ατύχημα» κατά την σεξουαλική επαφή.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα πρέπει να παίρνουν καθημερινά και για όλη τους τη ζωή το χάπι, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που εξέδωσε το CDC, είναι οι χρήστες που κάνουν ενέσεις ναρκωτικών ουσιών, οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άντρες καθώς και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια όταν ο ένας είναι οροθετικός και ο άλλος.
Κάθε μέρα ένα χάπι
Οι μελέτες για την αξιοπιστία του φαρμάκου ως μέσου προφύλαξης ξεκίνησαν πριν από 2 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο όταν λαμβάνεται καθημερινά μπορεί να μειώσει τα ποσοστά μετάδοσης του ιού περισσότερο από 90%. «Καθώς περιμένουμε το εμβόλιο και την αγωγή που θα θεραπεύει από τον ιό, η προφυλακτική αγωγή με truvada αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο με το οποίο μπορεί να αλλάξει σήμερα την επιδημιολογία του ιού HIV στις ΗΠΑ», δήλωσε o Τζόναθαν Μέρμιν, διευθυντής του τομέα πρόληψης HIV/AIDS, Ηπατίτιδας και Φυματίωσης στο CDC.
Οπως εξηγεί ο ίδιος, οι οδηγίες για τη χρήση του φαρμάκου αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη και τον έλεγχο του ιού HIV. Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσουμε τώρα είναι ότι το λαμβάνουν τα σωστά άτομα, με τον σωστό τρόπο.
Το truvada όμως δεν είναι, για την ώρα, φτηνό. Η μηνιαία δόση, δηλαδή το κουτί με τα 30 χάπια, στην Ελλάδα κοστίζει 512 ευρώ και για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέρα. «Η λύση αυτή δεν ωφελεί μόνο όσους κινδυνεύουν να μολυνθούν με τον HIV, αλλά θα βοηθήσει και αρκετά στη δραματική μείωση των νέων περιστατικών», εξηγεί ο ανοσολόγος Αντονι Φόσι, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργίας και Μεταδιδόμενων Νοσημάτων των ΗΠΑ.