Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιολογίας, mBio, τα σκυλιά, οι γάτες και άλλα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν από το σούπερ ανθεκτικό βακτήριο ΜRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus Αureus) [Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος Ανθεκτικός στη Μεθικιλλίνη] και να το μεταδώσουν τόσο σε ζώα όσο και στους ιδιοκτήτες τους.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχουν ανακαλύψει ήδη δύο περιπτώσεις όπου άνθρωποι μολύνθηκαν με το ΜRSA και τα ζώα βρέθηκαν να είναι η αιτία.
Οι μελέτες δείχνουν ότι 1 στις 100 γάτες και το 2-9% των σκύλων στη Βρετανία είναι φορείς του MRSA, ωστόσο η λοίμωξή τους είναι σπάνια. Το σούπερ βακτήριο έχει επίσης εντοπιστεί σε άλογα.
Το ίδιο στέλεχος “χτυπά” ανθρώπους και κατοικίδια
Οι ερευνητές του Κέιμπριτζ διεξήγαγαν γενετικά τεστ τα οποία έδειξαν ότι οι γάτες και οι σκύλοι προσβάλλονται από το ίδιο στέλεχος του βακτηρίου ΜRSA με τους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες εξέτασαν το γονιδίωμα του βακτηρίου σε δείγματα που έλαβαν από 42 σκύλους και 4 γάτες. Στη συνέχεια συνέκριναν τα δείγματα αυτά με μια παγκόσμια βάση δεδομένων που περιέχει ανθρώπινα δείγματα. Έτσι ανακάλυψαν ότι το στέλεχος του βακτηρίου που προσβάλλει τα ζώα ανήκει στην ίδια οικογένεια με εκείνο που προσβάλλει τους ασθενείς στα νοσοκομεία.
Όπως υποστηρίζουν, είναι πιθανό το MRSA να μεταδίδεται μεταξύ των ζώων που νοσηλεύονται σε κτηνιατρικές κλινικές – με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται μεταξύ ασθενών στα νοσοκομεία.
Ο Μαρκ Χολμς, λέκτορας Προληπτικής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν πως άνθρωποι και κατοικίδια μπορούν να μεταδώσουν τα MRSA τους. Ωστόσο τονίζει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα αφού είναι πολύ μικρός ο κίνδυνος να μολυνθούν με το βακτήριο MRSA από το κατοικίδιο τους. «Η λοίμωξη με MRSA στους σκύλους και τις γάτες είναι εξαιρετικά σπάνια. Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος να νοσήσουν οι ιδιοκτήτες από το ζώο τους», ανέφερε ο ειδικός.
Το MRSA εντοπίζεται συχνά στο δέρμα τα ρουθούνια και το λαιμό των υγιών ατόμων χωρίς όμως να προκαλεί προβλήματα. Μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις – αν «τρυπώσει» στο σώμα μέσα από τραύματα – συνήθως σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι αυτά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Η μελέτη εγείρει ερωτήματα για το αν οι αγελάδες μπορούν να είναι μια δεξαμενή για νέα στελέχη του βακτηρίου.