Γερμανοί επιστήμονες σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, συμπεραίνουν ότι ρεσβερατρόλη ενισχύει τη μνήμη και ελέγχει το “ζάχαρο” του αίματος.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που βρήκε συσχέτιση ανάμεσα στη ρεσβερατρόλη και την νοητική λειτουργία καθώς και με το ¨ζάχαρο” του αίματος, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Βερόνικα Βίτε, νευροεπιστήμων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité, στο Βερολίνο.
“Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η τακτική πρόσληψη ρεσβερατρόλης από τους ηλικιωμένους μπορεί να έχει προστατευτική δράση στις γνωστικές λειτουργίες, μια υπόθεση η οποία πρέπει τώρα να αξιολογηθεί σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας,” είπε η Βερόνικα Βίτε.
Περισσότερες συνάψεις
Σύμφωνα με τη μελέτη, υπέρβαροι ενήλικες που έπαιρναν επί 6 μήνες διατροφικά συμπληρώματα της ουσίας ρεσβερατρόλη, είχαν καλύτερη βραχυχρόνια μνήμη απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που πήραν μία ανενεργό ουσία. Όσοι πήραν ρεσβερατρόλη είχαν περισσότερες συνδέσεις (συνάψεις) ανάμεσα στα κύτταρα των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη.
Η ρεσβερατρόλη είναι μία ουσία που υπάρχει κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί το οποίο παράγεται περιλαμβάνοντας τη φλούδα των σταφυλιών (το άσπρο κρασί περιέχει κι αυτό μια πολύ μικρή ποσότητα ρεσβερατρόλης διότι η αφαίρεση της φλούδας ποτέ δεν είναι τέλεια κατά την επεξεργασία του) . Η ουσία θεωρείται υπεύθυνη για τα οφέλη που παρέχει το κόκκινο κρασί στην υγεία όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και μαζί με το φαγητό. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν βρει όλες οι μελέτες ότι πράγματι η ρεσβερατρόλη προλαμβάνει τις καρδιοπάθειας και οδηγεί στη μακροζωία. Έτσι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το ρόλο της ρεσβερατρόλης.
Η ρεσβερατρόλη ανήκει σε μια κατηγορία πολυφαινολικών ενώσεων (ένα είδος αντιοξειδωτικών), γνωστή ως στιλβένια. Τα φυτά παράγουν αντιοξειδωτικά για προστασία από μύκητες ή βακτήρια και για να προστατευθούν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά της διατροφής μπορούν να προσφέρουν οφέλη στην υγεία των ανθρώπων, ωστόσο το θέμα είναι περίπλοκο καθώς τα πολλά αντιοξειδωτικά μπορεί να κάνουν κακό.
Μνήμη και “ζάχαρο”
Στη γερμανική μελέτη συμμετείχαν 46 υπέρβαρα άτομα χωρίς χρόνια προβλήματα υγείας. Οι μισοί εξ αυτών έπαιρναν καθημερινά και επί έξι μήνες 200 mg ρεσβερατρόλης και οι υπόλοιποι placebo (ψευδοφάρμακο). Ούτε οι ερευνητές ούτε οι εθελοντές γνώριζαν ποιος έπαιρνε ρεσβερατρόλη και ποιος όχι.
Πριν από την έναρξη της μελέτης και μετά το τέλος του εξαμήνου, όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου, ενώ έδωσαν και δείγμα αίματος.
Τελικά όσοι είχαν πάρει ρεσβερατρόλη απέδωσαν καλύτερα στο τεστ μνήμης μετά από έξι μήνες, ενώ η fMRI έδειξε πως είχαν αυξημένη λειτουργία στο ιππόκαμπο – ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.
Επιπλέον, κάτι πολύ σημαντικό που έξειξαν οι εξετάσεις αίματος ήταν πως αυτοί που έπαιρναν τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης (το “ζάχαρο” του αίματος) μπορεί να σχετίζεται με τις νευρικές συνάψεις στον εγκέφαλο και τη μνήμη, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.