Οι άνδρες δεν θα πρέπει να βάζουν το κινητό τηλέφωνο στη τσέπη του παντελονιού τους. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων βλάπτει την υγεία του σπέρματος, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, της Βρετανίας.
Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Environment International, οι ειδικοί προχώρησαν σε μετα-ανάλυση 10 προηγούμενων μελετών που αφορούσαν την ποιότητα του σπέρματος συνολικά 1.492 ανδρών.
Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και θερμότητα
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Φιόνα Μάθιους, όλες οι μελέτες εκτός μιας, έδειξαν συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στα κινητά τηλέφωνα και στη χαμηλή ποιότητα σπερματοζωαρίων.
«Σχεδόν όλες οι μελέτες κατέληγαν σε ένα κοινό συμπέρασμα: ότι η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μειωνόταν – ως και κατά 8% – κατά την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων» εξηγεί η ερευνήτρια.
«Πιστεύω ωστόσο ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας στην περίπτωση ενός μέσου χρήστη. Αν κάποιος αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα γονιμότητας, τότε θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη ο συγκεκριμένος κίνδυνος – όπως π.χ. θα κάναμε με διατροφικές αλλαγές για λόγους υγείας. Ωστόσο, δεν θα έβλαπτε αν οι άνδρες έβγαζαν μόνιμα το κινητό από την τσέπη» τονίζει η Μάθιους.
Η ερευνήτρια παραδέχεται ότι τα νέα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Για την ώρα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι κύριοι «ύποπτοι» είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των συσκευών και η θερμότητα που εκπέμπουν.
Δεν πείσθηκαν όλοι
Από την άλλη πλευρά, ο Άλαν Πέισυ, κορυφαίος ειδικός γονιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε ότι δεν πείστηκε από τη μελέτη.
“Υπήρξαν κάποιοι τρελοί και ανησυχητικοί κύριοι τίτλοι στα μίντια για το θέμα αυτό. Κατά τη γνώμη μου, οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ήταν κάπως περιορισμένες. Κι αυτό διότι είτε το σπέρμα που φυλάσσεται σε ένα πιάτο ακτινοβολείται σε συχνότητες που χρησιμοποιούνται από τα κινητά τηλέφωνα – το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό – ή έχουν γίνει υπερβολικές εκτιμήσεις για τις συνήθειες των ανδρών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μερικές σωστά σχεδιασμένες επιδημιολογικές μελέτες, όπου η χρήση του κινητού τηλεφώνου θεωρείται μαζί με άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής”.