Το λίφτινγκ προσώπου (facelift) απαιτεί πιο εκτεταμένη εγχείρηση, για να αφαιρεθεί το δέρμα που κρέμεται και τα προγούλια και να λειανθούν οι ρυτίδες.
Αφορά στην αφαίρεση του παραπανίσιου δέρματος και λίπους, στο τέντωμα των υποκείμενων μυών και του συνδετικού ιστού, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να αφήσει εμφανή ίχνη. Κάθε εγχείρηση διαφέρει ανάλογα με το τι νομίζει ο πλαστικός χειρουργός ότι είναι κατάλληλο για σας.
Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να κάνουν λίφτινγκ προσώπου. Έχετε τις καλύτερες πιθανότητες για καλά αποτελέσματα, αν το δέρμα σας έχει ακόμα κάποια ελαστικότητα, αν έχετε ισχυρή και καλά καθορισμένη δομή των οστών και αν δεν είστε υπέρβαροι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν λίφτινγκ προσώπου έχουν ηλικία μεταξύ 40 και 70, αλλά και στην όγδοη ή ένατη δεκαετία της ζωής σας μπορεί ακόμα να έχετε καλά αποτελέσματα. Μπορούν όμως να υπάρχουν και κάποιες επιπλοκές.
Οι πλαστικοί χειρουργοί μπορούν επίσης να κάνουν επέμβαση στα βλέφαρα, για να διορθώσουν τα βλέφαρα που πέφτουν. Η θεραπεία λέγεται βλεφαροπλαστική. Μπορεί να γίνει μεμονωμένα ή μαζί με λίφτινγκ προσώπου.
Η διαδικασία
Τυπικά ο χειρουργός κάνει τομές που αρχίζουν μέσα στη γραμμή των μαλλιών σας στους κροτάφους και κατευθύνονται προς τα κάτω, μπροστά από τα αφτιά σας, μετά γύρω και πίσω από τα πτερύγια των αφτιών σας μέχρι το κάτω τμήμα του τριχωτού της κεφαλής. Μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη μία τομή κάτω από το πιγούνι σας, αν θέλει σφίξιμο και ο ιστός του λαιμού σας. Ο πλαστικός χειρουργός ξεχωρίζει το δέρμα από το λίπος και τους μυς που βρίσκονται από κάτω. Το λίπος γύρω από το λαιμό και το πιγούνι σας μπορεί να κοπεί ή να αναρροφηθεί.
Ο χειρουργός μπορεί να τεντώσει τους υποκείμενους ιστούς (μυϊκή απονεύρωση) που ανασηκώνουν το προγούλι σας, σφίγγουν το λαιμό σας και ανασηκώνουν τα μάγουλα σας. Μετά φέρνει πάλι το δέρμα στη θέση του και κόβει το παραπανίσιο. Αυτή η τεχνική λίφτινγκ προσώπου σε δυο στρώματα είναι βελτιωμένη έναντι της προηγούμενης μεθόδου κατά την οποία έσφιγγαν μόνο το δέρμα• δεν είναι όμως απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους.
Τέλος ο χειρουργός κλείνει τις τομές με ραφές. Στο τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να χρησιμοποιηθούν μεταλλικοί σφιγκτήρες. Ο γιατρός μπορεί να βάλει προσωρινά ένα μικρό λεπτό σωλήνα κάτω από το δέρμα σας, πίσω από το αφτί σας, που επιτρέπει την παροχέτευση τυχόν υγρού που θα συγκεντρωθεί εκεί. Θα βάλει επίσης επίδεσμο, για να βοηθήσει τον περιορισμό του αιματώματος και του οιδήματος.
Μετά την εγχείρηση
Με όλα αυτά, τραβήγματα, πιέσεις, αναρροφήσεις και κοψίματα, θα νιώθετε το πρόσωπο σας και θα μοιάζει πράγματι σαν να έχετε χτυπήσει. Αν και το λίφτινγκ προσώπου γίνεται επιλεκτικά για αισθητικούς λόγους, δεν είναι περίπατος.
Την πρώτη φορά που θα δείτε το πρόσωπο σας στον καθρέφτη να περιμένετε να δείτε το πρόσωπο σας ωχρό και φουσκωμένο. Η ενόχληση ποικίλλει, αλλά συνήθως αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Χρειάζεται να κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά και όσο το δυνατό πιο ακίνητο για μία-δύο ημέρες, για να βοηθήσετε να ελαχιστοποιηθεί το πρήξιμο. Ο ύπνος στη στάση αυτή μπορεί να μην είναι άνετος. Αν σας έχουν βάλει σωλήνα παροχέτευσης, συνήθως αφαιρείται 1 έως 2 ημέρες μετά την εγχείρηση. Ο επίδεσμος βγαίνει πολλές ημέρες μετά.
Τμήματα του προσώπου σας μπορεί να είναι μουδιασμένα για εβδομάδες ή ακόμα για μήνες. Αυτό είναι φυσιολογικό και τελικά θα εξαφανιστεί, αν και κάποια αίσθηση σαν μυρμήγκιασμα μπορεί να παραμείνει περισσότερο. Οι ουλές παίρνουν περισσότερο χρόνο, για να γίνουν αμυδρές, αλλά, επειδή είναι κρυμμένες στη γραμμή των μαλλιών, πίσω από τα αφτιά και σε φυσικές πτυχές, μόλις που γίνονται αντιληπτές.
Κίνδυνοι και επιπλοκές
Αν και οι επιπλοκές ή οι παρενέργειες είναι ασυνήθιστες, όταν συμβούν μπορεί να είναι σοβαρές. Περιλαμβάνουν:
- Αιμάτωμα. Πρόκειται για συγκέντρωση αίματος κάτω από το δέρμα. Ο χειρουργός σας μπορεί να αφαιρέσει το παραπανίσιο αίμα. Τα μικρά αιματώματα απορροφώνται μόνα τους.
- Αδυναμία των μυών του προσώπου σας. Είναι συνήθως προσωρινή, αλλά, μέχρι να επουλωθούν τα νεύρα, τμήματα του προσώπου σας μπορεί να μην κινούνται φυσιολογικά
- Κακή επούλωση. Οι καπνιστές είναι πιθανότερο να έχουν κακή επούλωση, επειδή οι ουσίες στα τσιγάρα προκαλούν σύσπαση στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του δέρματος.
- Μόλυνση. Οι τομές μπορεί να μολυνθούν.