Πολλοί πιστεύουν ότι τα αντηλιακά προστατεύουν πλήρως από τον ήλιο με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη συνολική έκθεσή τους στην υπεριώδη ακτινοβολία όταν βάζουν στο σώμα τους αντηλιακό. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα αντηλιακά δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία από τις βλαβερές επιπτώσεις τη ηλιακής ακτινοβολίας.
Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ λένε ότι το αντηλιακό δεν φτάνει να για προστατευτούμε από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου οι οποίες προκαλούν διάφορες καρκινικές βλάβες στο δέρμα, μεταξύ των οποίων και τον πιο επιθετικό τύπο, το μελάνωμα. Το αντηλιακό πρέπει να συνοδεύεται από πλατύγυρο καπέλο -έστω καπελάκι- και σκιά.
Οπως γράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, δοκιμές που έκαναν σε ποντίκια αποκάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) οδηγεί σε μελάνωμα.
Μέχρι σήμερα, ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στο DNA των δερματικών κυττάρων δεν ήταν ξεκάθαρος.
Γονίδιο p53 και ηλιακή ακτινοβολία
Οιι Βρετανοί ερευνητές ερεύνησαν τις επιπτώσεις της UV ακτινοβολίας στο δέρμα των τρωκτικών που αντιμετώπιζαν κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Κάτι τέτοιο τους επέτρεψε να εξετάσουν την επίδραση που είχε η εφαρμογή αντηλιακού, ως προς το «φρενάρισμα» του καρκίνου. Παρατήρησαν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλούσε βλάβες στο γονίδιο p53, το οποίο συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από βλάβες του DNA.
Παρατήρησαν επίσης ότι η εφαρμογή αντηλιακού δεν ήταν ικανή να αποτρέψει τις βλάβες στο DNA των ποντικιών από την έκθεσή τους στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθυστερώντας την εμφάνιση μελανώματος. Από μόνη της η αντηλιακή κρέμα δεν φάνηκε να προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία, καθώς η UV ακτινοβολία οδηγούσε στην εμφάνιση μελανώματος κάποια στιγμή.
«Η υπεριώδης ακτινοβολία στοχεύει τα ίδια τα γονίδια που μας προστατεύουν από την επίδρασή της. Αυτό από μόνο του αποκαλύπτει την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης ακτινοβολίας», λέει ο βασικός ερευνητής της μελέτης Ρίτσαρντ Μαρέ.
«Το εύρημα ήταν ότι το αντηλιακό από μόνο του δεν προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία από την καταστρεπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας» προσθέτει ο ίδιος. «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του συνδυασμού της αντηλιακής κρέμας με άλλες μορφές αντηλιακής προστασίας του δέρματος όπως π.χ. καπέλο, δροσερά ρούχα και σκιά, ιδιαίτερα τις ώρες στις οποίες ο ήλιος είναι πιο δυνατός».
Η Τζούλι Σαρπ, από τον βρετανικό οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο Cancer Research UK, έσπευσε να σχολιάσει: «Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προσθέσει σε προηγούμενες σπουδαίες αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες το αντηλιακό έχει έναν σημαντικό ρόλο, όμως δεν θα πρέπει να μένουμε μόνο σε αυτό όσον αφορά στην προστασία του δέρματος έναντι των καρκίνων».
Να σημειωθεί ότι το μελάνωμα έχει γίνει η πέμπτη πιο κοινή μορφή καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πάνω από 13.000 άνθρωποι να διαγιγνώσκονται με την ασθένεια κάθε χρόνο. Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται, οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν περισσότερα για την ασθένεια και να βρουν καλύτερη πρόληψη και θεραπεία.