Τα μυστικά του φλερτ: Στο μάτι και την αφή κρύβονται οι επιτυχημένες τακτικές

flirt 4Αρκετοί και αρκετές αναρωτιούνται αν το φλερτ “αποδίδει”. Η απάντηση είναι “πάρα πολύ”. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το φλερτ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος σύναψης ρομαντικών σχέσεων.

Μπορεί αυτό να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά έτσι είναι αν κάποιος ξέρει να  παίξει το “παιγνίδι”. Το φλερτ έχει ορισμένους βασικούς κανόνες, κάπως διαφορετικούς για άνδρες και γυναίκες, τους οποίους πρέπει, μέσες-άκρες να ξέρετε.

Η ψυχολόγος Μόνικα Μουρ, από το Πανεπιστήμιο Γουέμπστερ στο Σαιντ Λιούις,  διεξήγαγε έρευνες σχετικά με τις τεχνικές του φλερτ που χρησιμοποιούνται σε μπαρ, εμπορικά κέντρα ή σε άλλα μέρη όπου συναντιούνται οι νέοι και κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα.

Σεξουαλικό όργανο το μυαλό

Το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι, σε αντίθεση με αυτό που θα υπέθετε κανείς, στο φλερτ δεν κερδίζουν την προσοχή τα πιο ελκυστικά στην εμφάνιση άτομα αλλά αυτοί που σηματοδοτούν έξυπνα τη διαθεσιμότητα τους μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές επικοινωνίας χρησιμοποιώντας αρχικά τα μάτια και το χαμόγελο, και στη συνέχεια τον έξυπνο λόγο. Σύμφωνα με τη Μουρ, ο εγκέφαλος είναι τελικά το σπουδαιότερο σεξουαλικό όργανο.

Δύο είναι τα πρωταρχικά στοιχεία του φλερτ, ειδικά για τη γυναίκα: το χαμόγελο και η επαφή με τα μάτια. Αυτό λειτουργεί συχνά και στον άνδρα αν και φαίνεται πως ένα διαρκές χαμόγελο εκ μέρους του άνδρα δεν είναι ότι καλύτερο γιατί εκλαμβάνεται ως κατωτερότητα από τη γυναίκα.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν πολλές από τις ίδιες μη λεκτικές συμπεριφορές. Ειδικά για τη γυναίκα η επαφή με τα μάτια είναι ένα σήμα που πραγματικά μπορεί να τραβήξει κάποιον κοντά της. Αυτό δεν δουλεύει στον άνδρα ο οποίος όσο περισσότερο κοιτάζει μια γυναίκα τόσο πιο κοντά στην αποτυχία βρίσκεται.

Κάτι άλλο που φαίνεται να λειτουργεί καλά για τη γυναίκα είναι η αφή.Ένα ελαφρύ άγγιγμα στο χέρι του άνδρα αποτελεί το καλύτερο σήμα για να μην κολλήσει το φλερτ στο επίπεδο της κοινωνικής γνωριμίας ή της φιλίας. Αλλά και πάλι το άγγιγμα από την πλευρά του άνδρα δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο. Φαίνεται πως το τίναγμα των μαλλιών και το σάλιωμα των χειλιών αποτελούν ένα οικουμενικό σήμα των θηλυκών. Η απλή χειραψία, τις περισσότερες φορές, δε σημαίνει τίποτα.

Μια παρατήρηση είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιείτε τον χώρο που βρίσκεστε. Τα σήματα του φλερτ γίνονται αντιληπτά  με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε σε μια επίσημη συγκέντρωση, το σήμα θα πρέπει να είναι πιο ισχυρό για να το καταλάβει το άλλο άτομο απ’ ό,τι αν είστε σε ένα μπαρ. Μην αγνοείτε λοιπόν το πλαίσιο.

Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι η παλιά ρήση “κάνει τη/τον δύσκολη/0”, φαίνεται πως μετράει. Ο βαθμός δυσκολίας όμως εξαρτάται από την περίσταση. Δεν χρησιμοποιούν μόνο οι γυναίκες αυτή την τεχνική. Οι άνδρες έχουν γίνει επίσης προκλητικά επιλεκτικοί και κάνουν τον δύσκολο βλέποντας ότι αυτό βγαίνει υπέρ τους. Μερικοί μάλιστα παριστάνουν τους αδιάφορους περιμένοντας πρώτα η γυναίκα να επιδείξει τα σήματά της. Με εναλλασσόμενα “κύματα” ενδιαφέροντος και αδιαφορίας, ο άνδρας σηματοδοτεί ότι έχει κοινωνικό στάτους, κυριαρχία και χρήματα.

Άλλα στοιχεία που δίνουν επιτυχία σε έναν άνδρα είναι η συμπεριφορά αλά James Bond. Αυτό που κάνει τον διάσημο πράκτορα 007 ακαταμάχητο στις γυναίκες είναι η αυτοπεποίθηση, η ηρεμία, οι κοφτές ματιές και οι έξυπνες ατάκες.

Οι άνδρες όταν μιλούν με μια γυναίκα πρέπει να παρατηρούν κυρίως τη φωνή της. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν πραγματικά ενδιαφέρεται η φωνή της θα γίνει κάποια στιγμή ήρεμη και τρυφερή.

Όσο για τις γυναίκες, είναι πιο επιτυχημένες στο φλερτ όταν είναι άμεσες. Η έλξη δεν προκαλείται από λογίδρια αλλά από μηνύματα καλά κρυμμένα στις λέξεις αλλά στις παύσεις. Η καταστροφή στη διαδικασία του φλερτ είναι η στιγμή που ένας από τους δύο νιώθει αμήχανος ή ότι βαριέται. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την αμεσότητα. Το τι θα εκστομίσετε είναι συνήθως ήσσονος σημασίας.

Ιδού τέσσερις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με το φλερτ:

  1. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Κάνσας υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι φλερτ:  το φυσικό και ειλικρινές, το παιχνιδιάρικο, και το ευγενικό. Το 25%  των φλερτ είναι παιχνιδιάρικο χωρίς κάποιο σκοπό ενώ το 30% έχει σκοπό πραγματικά να προσελκύσει έναν σύντροφο.
  2. Η επαφή με τα μάτια μπορεί να κάνει μια γυναίκα πολύ ελκυστική. Το “μάτι” δεν είναι απλώς σήμα αλλά δημιουργεί αληθινή έλξη. Μελέτες δείχνουν ότι η συνεχής επαφή με τα μάτια, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας δύο λεπτών, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει παθιασμένο έρωτα.
  3. Η φωνή δίνει σημαντικά μηνύματα. Οι γυναίκες τείνουν να μιλούν απαλά και γρήγορα, όταν ενδιαφέρονται για έναν άνδρα, και αδέξια όταν δεν είναι ενθουσιασμένες.
  4. Η δύναμη του κόκκινου χρώματος είναι τελικά πραγματική για τις γυναίκες.

Δείτε επίσης