Οι δύο φωνητικές χορδές (vocal chords) μέσα στο λάρυγγα σας παράγουν τους ήχους της ομιλίας μέσω δονήσεων. Οι μύες του λάρυγγα ελέγχουν το μήκος, τη θέση και την τάση των φωνητικών χορδών, οι οποίες μεταδίδουν τις δονήσεις στη στήλη του αέρα που περνάει μέσα από το λάρυγγα σας.Όπως και τα υπόλοιπα όργανα, οι φωνητικές χορδές είναι ευάλωτες σε διάφορες ασθένειες.
Οι φυσιολογικές φωνητικές χορδές έχουν την δυνατότητα να πάλλονται 100 φορές το δευτερόλεπτο. Η ποιότητα (χροιά) της φωνής εξαρτάται από τη λειτουργία των φωνητικών χορδών. Το πιο συχνό σύμπτωμα από παθήσεις του λάρυγγα είναι η βραχνάδα που κυρίως προκαλείται από διαταραχές των φωνητικών χορδών. Οι φωνητικές χορδές μπορούν επίσης να κλείσουν, κάτι που βοηθάει να μην εισέρχεται φαγητό και νερό στους πνεύμονες, όταν καταπίνετε.
Συνηθισμένες παθήσεις των φωνητικών χορδών που προκαλούν βραχνάδα είναι:
Πολύποδας φωνητικών χορδών
Οι τραυματισμοί στον μαλακό ιστό των φωνητικών χορδών, που συνήθως οφείλονται στην επαναλαμβανόμενη κακοποίησή τους, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαφόρων μορφωμάτων, ένα από τα οποία είναι ο πολύποδας.
Οι πολύποδες είναι μικρά εξογκώματα που μπορούν να αναπτυχθούν στους βλεννογόνους υμένες που καλύπτουν τις φωνητικές χορδές. Καθώς μεγαλώνουν, παίρνουν ένα στρογγυλό σχήμα. Οι πολύποδες μπορεί να απλώνονται σε ολόκληρο το μήκος των φωνητικών χορδών ή σε κάποιο σημείο. Οι πολύποδες μπορεί να προέρχονται από χρόνια αλλεργική αντίδραση ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα ερεθιστικών ουσιών που εισήλθαν με την αναπνοή, όπως ο καπνός των τσιγάρων ή ο καπνός βιομηχανιών.
Καθώς μεγαλώνει ο πολύποδας, η φωνητική χορδή που τον φέρει γίνεται ολοένα πιο δύσκαμπτη, με συνέπεια να μην πάλλεται όπως πρέπει και να αλλοιώνεται η ποιότητα της φωνής.
Οι πολύποδες μπορεί να κάνουν τη φωνή σας να ακούγεται βαθιά και βραχνή. Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να τους αφαιρέσει κατά την εξέταση του λάρυγγα σας με ένα λαρυγγοσκόπιο. Μπορεί επίσης να κάνει βιοψία στον πολύποδα, για να είναι σίγουρο ότι δεν είναι καρκινικός (κακοήθης).
Οι πολύποδες των φωνητικών χορδών, αν εντοπισθούν στα αρχικά τους στάδια, μπορεί να υποχωρήσουν με φάρμακα ή λογοθεραπεία. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή ερεθιστικών ουσιών. Η χορήγηση κορτικοστεροειδων μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική. Αν ο πολύποδας δεν υποχωρεί με τους παραπάνω τρόπους, μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική αφαίρεση.
Τα οζίδια (κάλοι) των τραγουδιστών
Τα άτομα που χρησιμοποιούν πολύ τη φωνή τους, όπως οι επαγγελματίες τραγουδιστές, οι δάσκαλοι, οι υπεύθυνοι δημοπρασιών και οι κληρικοί, έχουν την τάση να εμφανίζουν οζίδια (nodules) πάνω στις φωνητικές τους χορδές. Αυτά τα οζίδια προκαλούνται από την υπερβολική χρήση της φωνής τους.
Τα φωνητικά κομβία ή αλλιώς όζοι ή κάλοι των φωνητικών χορδών οφείλονται στο χρόνιο τραυματισμό των φωνητικών χορδών από κατάχρηση ή ακατάλληλη χρήση της φωνής. Στους τραγουδιστές εμφανίζονται μετά από ακατάλληλη τεχνική στις χαμηλές συχνότητες.
Όταν έχετε αυτή την πάθηση, η φωνή σας μπορεί να γίνει βαθιά και βραχνή. Μπορεί να έχετε και διπλοφωνία. Πολλές φορές υπάρχει ένα αίσθημα ξηρότητας και ξένου σώματος στο λαιμό.
Το οζίδιο διαφέρει από έναν πολύποδα στο ότι μεγαλώνει έξω από το επιθήλιο που καλύπτει το βλεννογόνο υμένα και όχι έξω από τον ίδιο τον υμένα. Έτσι μοιάζει κατασκευαστικά με έναν κάλο που βγάζετε στο πόδι ή στο χέρι σας.
Η ξεκούραση των φωνητικών χορδών σας αποφεύγοντας ή ελαχιστοποιώντας την ομιλία για μερικές εβδομάδες μπορεί να συρρικνώσει τα οζίδια. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η χειρουργική τους αφαίρεση. Η φωνητική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να εξαλειφθούν κάποιες συνήθειες ομιλίας που είναι μερικές φορές υπεύθυνες για το σχηματισμό των οζιδίων.
Έλκη επαφής
Οι φωνητικές χορδές σας μπορεί να αναπτύξουν πληγές που ονομάζονται έλκη επαφής. Αυτή η πάθηση προκαλείται από κάποιο τραύμα πάνω στις φωνητικές σας χορδές. Τα αίτια είναι παλινδρόμηση περιεχομένου από το στομάχι στον οισοφάγο και στο λαιμό σας (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), χρόνιος βήχας ή εισαγωγή ενός σωλήνα στο λαιμό μέσα από το στόμα ή τη μύτη (διασωλήνωση).
Τα έλκη επαφής αναπτύσσονται συνήθως στο πίσω μέρος των φωνητικών χορδών σας. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος, όταν καταπίνετε ή μιλάτε, βραχνάδα και πόνος στο αφτί. Ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα (βιοψία) του ιστού από το έλκος, για να βεβαιωθεί αν υπάρχει παρουσία καρκίνου. Αν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι το αίτιο, η θεραπεία της πάθησης θα πρέπει να οδηγήσει στη θεραπεία των ελκών.
Λευκοπλακία
Η λευκοπλακία είναι η ανάπτυξη λευκών στιγμάτων πάνω σε μία ή και στις δύο φωνητικές χορδές. Τα στίγματα μπορεί να σχετίζονται με καρκίνο. Όταν ανακαλυφθούν τα στίγματα, ο γιατρός μπορεί να τα αφαιρέσει και να τα εξετάσει με το μικροσκόπιο για τυχόν καρκινικά κύτταρα. Η λευκοπλακία προκαλείται συχνά από το τσιγάρο.
Αν δεν σταματήσουν να ερεθίζονται οι χορδές, η λευκοπλακία εξελίσσεται σε καρκίνο σε 1 στα 4 άτομα. (25%).
Θηλωμάτωση λάρυγγα
Η θηλωμάτωση λάρυγγα είναι μία νόσος που προκαλείται από τον ανθρώπινο ιό του θηλώματος. Τα θηλώματα είναι μη καρκινικοί (καλοήθεις) όγκοι που εμφανίζονται στις φωνητικές χορδές, στο λάρυγγα ή στην αναπνευστική οδό και προκαλούν προβλήματα με την αναπνοή και την κατάποση. Τα περισσότερα θηλώματα του λάρυγγα προσβάλλουν τα μικρά παιδιά, συνήθως κάτω των τριών ετών.
Οι όγκοι μπορεί να εξαφανιστούν κατά την εφηβεία. Αλλά μπορεί να προκαλούν προβλήματα. Τα θηλώματα μπορεί να μεγαλώνουν γρήγορα και σε μεγάλους αριθμούς ή συμπλέγματα δυσκολεύοντας την αφαίρεση τους χωρίς να τραυματιστεί ο λάρυγγας. Μπορεί να φράζουν την αναπνευστική οδό προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι όγκοι πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα.
Η θεραπεία με λέιζερ και με εργαλεία απόξεσης έχουν γίνει οι κύριοι τρόποι θεραπείας. Τα λέιζερ εξαϋλώνουν τον ιστό χρησιμοποιώντας ισχυρές ακτίνες φωτός. Κατά την απόξεση χρησιμοποιούνται μικρές περιστρεφόμενες λεπίδες που αφαιρούν τον ιστό. Η αφαίρεση ενός θηλώματος επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μικροσκοπίου, για να ελαχιστοποιούνται οι τραυματισμοί στους γύρω ιστούς και να αποτρέπεται η δημιουργία ουλής στις φωνητικές χορδές. Άλλες επιλογές είναι η χημειοθεραπεία και η αντιιική θεραπεία. Επειδή τα θηλώματα του λάρυγγα υποτροπιάζουν, πολλές φορές είναι απαραίτητες επαναλαμβανόμενες θεραπείες.
Μία άλλη θεραπεία που μελετάται είναι η φωτοδυναμική θεραπεία. Μία χρωστική ουσία που είναι ευαίσθητη στο έντονο φως χορηγείται με ένεση στην κυκλοφορία του αίματος. Η χρωστική ουσία συγκεντρώνεται στους όγκους και τους καταστρέφει, όταν ενεργοποιηθεί από έντονο φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.
Άλλες αιτίες βραχνάδας
Άλλες αιτίες βραχνάδας είναι η λαρυγγίτιδα, οι αλλεργίες, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, κακώσεις του λάρυγγα (τραυματικές ή μετά από επεμβάσεις στο θυρεοειδή), ή ακόμα και νευρολογικές διαταραχές.