Ο αμφιβληστροειδής στο μάτι λειτουργεί περίπου όπως το φιλμ της φωτογραφικής μηχανής συλλέγοντας εικόνες που έχουν εστιαστεί από τον κερατοειδή και το φακό και μεταδίδοντας τις πληροφορίες στον εγκέφαλο. Ο αμφιβληστροειδής τρέφεται από αρτηρίες και φλέβες. Αυτές οι αρτηρίες και οι φλέβες μπορεί να φράξουν (απόφραξη) από ένα θρόμβο ή ένα λιπώδες απόθεμα.
Αν φράξει μία αρτηρία του αμφιβληστροειδούς, ο αμφιβληστροειδής σταματάει να λειτουργεί με αποτέλεσμα τη μερική ή ολική απώλεια όρασης στο συγκεκριμένο μάτι.
Η απόφραξη αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό, γιατί χωρίς παροχή αίματος το εσωτερικό στρώμα του αμφιβληστροειδούς θα πεθάνει σύντομα.
Η απόφραξη μίας φλέβας του αμφιβληστροειδούς είναι λιγότερο επικίνδυνη για την όραση σε σχέση με την απόφραξη μίας αρτηρίας. Ωστόσο, μία φραγμένη αρτηρία μπορεί να διαρρηχθεί και να χύσει αίμα και υγρό στον αμφιβληστροειδή. Το αίμα θολώνει και θαμπώνει την όραση.
Αυτές οι παθήσεις, που είναι γνωστές ως αποφράξεις αγγείων του αμφιβληστροειδούς, είναι πιο συνηθισμένες στους μεγαλύτερους ενήλικες. Συχνά αποτελούν σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, όπως η αρτηριακή υπέρταση και ο διαβήτης.
Το οξύ θάμπωμα της όρασης είναι το κύριο σύμπτωμα της απόφραξης αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Αν η απόφραξη είναι σε κάποια αρτηρία, το πάνω ή κάτω μέρος της όρασης μπορεί να επηρεαστεί ξαφνικά. Αν η απόφραξη γίνει σε κάποια φλέβα του αμφιβληστροειδούς, η όραση μπορεί να θολώσει και να σκοτεινιάσει αργά, σε μία περίοδο ωρών ή ημερών.
Σημεία και συμπτώματα
- Ξαφνικό θόλωμα ή απώλεια όρασης σε μέρος ή σε ολόκληρο το μάτι.
Διάγνωση
Οι τακτικές εξετάσεις του ματιού βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος. Μπορεί επίσης να κάνετε μία γενική ιατρική εξέταση, για να εξακριβώσετε αν υπάρχει κάποια υποβόσκουσα πάθηση, όπως αρτηριακή υπέρταση, διαβήτης ή στένωση της βασικής αρτηρίας στο λαιμό σας που παρέχει αίμα στα μάτια και στον εγκέφαλο (καρωτιδική αρτηρία).
Θεραπεία
Συχνά δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για τη θεραπεία των αποφράξεων αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Σε μερικές περιπτώσεις το χυμένο αίμα μπορεί να απορροφηθεί ξανά από το μάτι και η όραση να βελτιωθεί. Αν το αίμα δεν απορροφηθεί, η θολή όραση θα είναι πιθανώς μόνιμη.
Η θεραπεία με λέιζερ (laser) μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να αντιμετωπιστεί είτε το γλαύκωμα είτε το οίδημα του αμφιβληστροειδούς που μπορεί να ακολουθήσουν την απόφραξη αγγείων του αμφιβληστροειδούς.
Αν περιλαμβάνεται η αρτηρία, η επείγουσα θεραπεία αποτελεί τη μοναδική πιθανότητα βελτίωσης της όρασης. Μπορεί να σας δοθούν αντιθρομβωτικά φάρμακα, για να αποφευχθούν περαιτέρω θρομβώσεις. Μία εγχείρηση για τον καθαρισμό της καρωτιδικής αρτηρίας μπορεί να συσταθεί, αν η απόφραξη έγινε εκεί. Συχνά η όραση αποκαθίσταται μερικώς ή δεν αποκαθίσταται.