Ο χοριοειδής είναι το στρώμα μεταξύ του αμφιβληστροειδούς και του σκληρού χιτώνα του οφθαλμού. Αποτελείται κυρίως από αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν τον αμφιβληστροειδή.
Όταν αυτό το στρώμα πάθει φλεγμονή (χοριοειδίτιδα), ο αμφιβληστροειδής μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Αυτή η πάθηση ονομάζεται τότε χοριοαμφιβληστροειδίτιδα.
Όταν υποχωρήσει η φλεγμονή, ο χοριοειδής και ο αμφιβληστροειδής μπορεί να έχουν σημαδευτεί. Η όραση μπορεί να επηρεαστεί, αν από τη φλεγμονή έχει προσβληθεί και η ωχρά κηλίδα – το κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς που ευθύνεται για την κεντρική όραση.
Επειδή συνήθως η φλεγμονή εκδηλώνεται με τη μορφή κηλίδων, η απώλεια της όρασης είναι επίσης σε κηλίδες. Κάθε σημαδεμένη περιοχή προκαλεί ένα αντίστοιχο τυφλό σημείο, το οποίο μπορεί να ανακαλυφθεί από εξετάσεις. Σε πολλά άτομα οι ουλές από τη χοριοειδίτιδα δεν προκαλούν πρόβλημα για την όραση, γιατί τα νεκρά σημεία (σκοτώματα) είναι μικρά και δεν περιλαμβάνουν την ωχρά κηλίδα.
Σημεία και συμπτώματα
- Θολή όραση.
- Πόνος ή ενόχληση στο μάτι.
Διάγνωση
Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει το μάτι και μπορεί να συστήσει μία φλουοραγγειογραφία. Κατά την εξέταση αυτή, μία χρωστική ουσία εισάγεται σε μία φλέβα στο χέρι και φτάνει τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού. Μία σειρά φωτογραφιών του αμφιβληστροειδούς μπορεί να αποκαλύψουν περιοχές φλεγμονής. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει επίσης μία γενική ιατρική εξέταση, για να αποκλείσει την πιθανότητα κάποιας σοβαρής υποβόσκουσας πάθησης.
Θεραπεία
Μπορεί να χορηγηθούν κορτικοστεροειδή σε χάπια ή ένεση κοντά στο μάτι, για να μειωθεί η φλεγμονή. Η θεραπεία τυχόν υποβόσκουσας πάθησης μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα.