Φορητό κράνος μικροκυμάτων που κάνει γρήγορη διάγνωση τόσο του ισχαιμικού όσο και του αιμορραγικού εγκεφαλικού κατασκεύασαν Σουηδοί επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Μίκαελ Πέρσον. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό βιοϊατρικής τεχνολογίας Transactions of Biomedical Engineering. Το κράνος είναι ένας πομπός και δέκτης μικροκυμάτων, που ανιχνεύει τυχόν ζημιά στον εγκέφαλο (από θρόμβο ή αιμορραγία).
Η συσκευή φοριέται στο κεφάλι (μοιάζει με αυτό των ποδηλατών) και επισπεύδει τη διάγνωση ενός εγκεφαλικού, κάτι ζωτικό για τις πιθανές συνέπειές του και για τις ελπίδες ανάκαμψης του ασθενούς. Όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού, τόσο γίνεται μεγαλύτερη η ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα (που πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου) και γίνεται μη αναστρέψιμη.
Εάν ένα εγκεφαλικό διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις ώρες προτού φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο και αρχίσει η θεραπεία, τμήματα του εγκεφαλικού ιστού του μπορεί να έχουν ήδη πεθάνει. Για να δώσουντην καλύτερη θεραπεία, οι γιατροί πρέπει πρώτα να μάθουν αν το εγκεφαλικό επεισόδιο προκλήθηκε από αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων ή από θρόμβο. Σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει η νέα συσκευή και να κερδηθεί χρόνος. Η αξονική τομογραφία (CT) μπορεί επίσης να δείξει το εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο.
Πρόοδος στη διάγνωση του εγκεφαλικού
Οι Σουηδοί ερευνητές, που έκαναν ήδη πετυχημένες δοκιμές με 45 ασθενείς νοσοκομείου, σκοπεύουν να δώσουν τη συσκευή τους σε πληρώματα ασθενοφόρων, για να ελέγξουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητά της στην πράξη.
Το κράνος μπορεί να διακρίνει μεταξύ ενός ισχαιμικού και ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου με αρκετή ακρίβεια, αν και όχι 100% ακόμη. Η συσκευή χρειάζεται περαιτέρω δοκιμές, προτού αξιοποιηθεί ευρέως, αλλά αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.
Όπως είπε ο Πέρσον, «και μόνο το γεγονός ότι επιτρέπει, ήδη από το ασθενοφόρο, να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα αιμορραγίας στον εγκέφαλο, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και μεγάλο όφελος για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών εγκεφαλικού».