Σύμφωνα με μελέτη, παταγώδη αποτυχία σημείωσε το 99,6% των προσπαθειών που έγιναν την τελευταία δεκαετία για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ με πειραματικά φάρμακα.
Αυτό πρέπει να δημιουργήσει έντονο προβληματισμό, καθώς το ποσοστό αποτυχίας είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη νόσο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, λένε οι ειδικοί.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s Research & Therapy και έγινε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Τζέφρι Κάμινγκς, διευθυντή του Κέντρου Υγείας του Εγκεφάλου Lou Ruvo της Cleveland Clinic, στο Λας Βέγκας.
Ανησυχητική η αποτυχία
Οι ερευνητές αναζήτησαν την έκβαση όλων των δημοσιευμένων μελετών με πειραματικά φάρμακα για τη θεραπεία, την πρόληψη ή την βελτίωση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ.
Και διαπίστωσαν ότι από τις μελέτες που διεξήχθησαν το διάστημα 2002-2012, το 99,6% απέτυχε ή είχε διακοπεί πριν λήξει λόγω των φτωχών αποτελεσμάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό αποτυχίας στις έρευνες για πειραματικά φάρμακα σχετικά με τον καρκίνο είναι 81%.
Η μεγάλη αποτυχία των μελετών για τη νόσο Αλτσχάιμερ “είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική» δεδομένης της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των πασχόντων από τη νόσο και της επιτακτικής ανάγκης για εξεύρεση νέων, πιο αποτελεσματικών θεραπειών“, σχολίασε ο Σάιμον Ρίντλεϋ, εκπρόσωπος του οργανισμού Alzheimer’s Research UK.