Σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Immunology, τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο και έρχονται σε συχνή επαφή με ζώα που παράγουν γάλα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών, συγκριτικά με τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο αλλά όχι κοντά σε οικόσιτα ζώα. Επίσης, τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες αλλεργιών συγκριτικά με τα παιδιά των αστικών κέντρων.
Επιστήμονες της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής την Αννα-Κάριν Λούντελ, έθεσαν υπό παρακολούθηση μια ομάδα παιδιών, έως την ηλικία των 3 ετών για να εξετάσουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε σχέση με την εμφάνιση αλλεργιών.
Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που ζούσαν σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες διέτρεχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργία.
Πιο ώριμο ανοσοποιητικό σύστημα
«Η μελέτη μας έδειξε για πρώτη φορά ότι η καθυστερημένη ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως όσον αφορά τα β-κύτταρα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αλλεργιών», εξηγεί η Λούντελ.
Τα παιδιά με αλλεργίες στην ηλικία των 18-36 μηνών έχουν υψηλότερο ποσοστό ανώριμων β-κυττάρων στο αίμα τους, κατά τη γέννησή τους και κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα αλλεργίες.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, οι έγκυες γυναίκες θα ωφελούνταν αν περνούσαν ένα διάστημα σε ένα τέτοιο αγρόκτημα με ζώα, ώστε να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στο έμβρυο να αναπτυχθεί πιο σωστά από ανοσολογική πλευρά.
«Πρέπει να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες στα γαλακτοκομικά αγροκτήματα, οι οποίοι ενισχύουν την προστασία των παιδιών έναντι των αλλεργιών και επιταχύνουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους ήδη από το εμβρυακό στάδιο», λέει η ερευνήτρια.
Η συχνότητα των αλλεργιών έχει αυξηθεί δραματικά στις δυτικές κοινωνίες. Μια αιτία γι’ αυτό πιθανότατα είναι ότι τα παιδιά εκτίθενται πλέον λιγότερο σε μικροοργανισμούς και παθαίνουν πολύ λιγότερες μολύνσεις σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, πράγμα που συντελεί στην καθυστερημένη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.