Μπορεί να μοιάζουμε με τους φίλους μας περισσότερο από όσο νομίζαμε. Μια μελέτη δείχνει ότι ο κώδικας του DNA τείνει να είναι περισσότερο κοινός ανάμεσα σε φίλους από ό, τι μεταξύ αγνώστων. Αυτό είναι πέρα από την επίδραση της κοινής εθνικότητας, λένε οι ερευνητές. Και θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τις θεωρίες για την εξέλιξη του ανθρώπου, λέει ο James Fowler από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.
Φίλοι και γονίδια
Οι «κολλητοί» φίλοι έχουν κοινό το ένα 1% των γονιδίων τους, όπως συμβαίνει με τα τέταρτα ξαδέλφια τους, αναφέρουν γενετιστές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Το εύρημα υποδηλώνει ότι το γενετικό μας προφίλ παίζει ρόλο στην επιλογή των φίλων μας, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τζέιμς Φόουλερ, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής και Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο.
«Εξετάζοντας ολόκληρο το γονιδίωμα των εθελοντών μας διαπιστώσαμε ότι από γονιδιακής πλευράς μοιάζουμε με τους φίλους μας», είπε. «Στην πραγματικότητα, έχουμε πολύ περισσότερο κοινό DNA με όσους επιλέγουμε ως φίλους μας, παρά με ξένους της ίδιας ηλικίας, φύλου και φυλής».
«Μπορεί το ποσοστό 1% των γονιδίων να φαίνεται μικρό, αλλά για την γενετική είναι τεράστιος αριθμός», συνηγόρησε ο Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας, Εξελικτικής Βιολογίας & Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.
«Και το πιο σημαντικό: μολονότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν ποια είναι τα τέταρτα ξαδέλφια τους, κατορθώνουν με έναν μαγικό τρόπο να επιλέγουν ως φίλους τους ανθρώπους που τους μοιάζουν γενετικά, σαν να είναι συγγενείς τους».
Κλίμακα φιλίας
Η μελέτη συμπεριέλαβε 1.932 συμμετέχοντες από μια μακροχρόνια μελέτη υγείας που έγινε στη πόλη Framingham της Μασαχουσέτη. Οι ερευνητές γνώριζαν ποιοι ήταν στενοί φίλοι λόγω των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν για τη μελέτη.
Από αυτή την ομάδα εντόπισαν 1.367 ζεύγη από τους στενούς φίλους και περίπου 1,2 εκατομμύρια ζεύγη από αγνώστους. Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι πληροφορίες σχετικά με σχεδόν 467.000 θέσεις στον κώδικα του DNA του κάθε συμμετέχοντα. Έψαξαν για πόσο όμοια είναι τα ζεύγη στου φίλους σε σχέση με τα ζεύγη μεταξύ ξένων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια που επηρεάζουν την αίσθηση της όσφρησης ήταν ιδιαίτερα πιθανό να είναι παρόμοια σε φίλους.
Γιατί οι φίλοι έχουν περισσότερες ομοιότητες στο DNA τους από τους αγνώστους δεν είναι σαφές. Μια πιθανότητα είναι ότι παρόμοια γονίδια ωθούν τους ανθρώπους προς παρόμοια περιβάλλοντα, και αυτό τους δίνει στη συνέχεια την ευκαιρία να συναντηθούν.
Όπως γράφουν οι ερευνητές, με βάση τα ευρήματά τους δημιούργησαν μία «βαθμολογία φιλίας» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέπουν εάν δύο ξένοι θα γίνουν φίλοι ή όχι. Η βαθμολογία αυτή είναι εξίσου ακριβής για την «πρόβλεψη» της φιλίας με άλλες βασισμένες στα γονίδια μεθόδους οι οποίες υπολογίζουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας ή σχιζοφρένειας.