Η εργασία με βάρδιες, και ιδίως η νυχτερινή βάρδια, αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με κινεζική μεταανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine».
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες, συγκριτικά με τις γυναίκες, καθώς και για όσους έχουν συχνότερες εναλλαγές στο ωράριο εργασίας τους.
Αν και οι μελέτες δεν δείχνουν καθαρά μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ορισμένοι ερευνητέ πιστεύουν πως όταν κανείς κοιμάται «λάθος» ώρες, αρχίζει να εμφανίζει διαβήτη τύπου 2 μέσα σε μερικούς μήνες.
Επίσης, εκτός από τον διαβήτη τύπου 2, παλαιότερες έρευνες έχουν συσχετίσει την εργασία σε βάρδιες με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης και άλλων προβλημάτων, όπως πεπτικές διαταραχές, ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατσόνγκ, αποδίδουν τον συσχετισμό στο γεγονός ότι όσο περισσότερο διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι ενός ανθρώπου, τόσο αυτό αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, ορμονικών-μεταβολικών διαταραχών και προβλημάτων ύπνου – όλοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν 12 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν 226.652 άτομα, εκ των οποίων οι 14.600 έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.
Όπως διαπίστωσαν, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες (αστυνομικοί, πυροσβέστες, γιατροί και νοσηλευτές, εργάτες κ.α.) έχουν κατά μέσο όρο 9% μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους δουλεύουν πρωινές ώρες, ενώ ειδικά για τους άνδρες ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 37%. Όταν κάποιος εργάζεται συχνά σε ακανόνιστες βάρδιες (και όχι σε συγκεκριμένες εναλλασσόμενες ώρες), τότε ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 42%.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν κάποιος τρώει αργά το βράδυ, αυξάνεται η πιθανότητα παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες πρέπει λοιπόν να κάνουν υγιεινή διατροφή, να ασκούνται σωματικά και να μην τρώνε κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας τους.