Η παρακεταμόλη (εμπορική ονομσία, depon, panadol, apotel κ.ά.) είναι ένα δημοφιλές αναλγητικό που χορηγείται για τον οξύ πόνο της μέσης (οσφυαλγία).
Αλλά δεν μειώνει τον πόνο της μέσης ούτε επιταχύνει την ανάρρωση, συμπεραίνει αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ βρήκαν ότι το δημοφιλές παυσίπονο δεν υπερέχει του εικονικού φαρμάκου στην επίτευξη της ανάρρωσης από τις κρίσεις οσφυαλγίας και δεν μειώνει την ένταση του πόνου, ούτε βελτιώνει τον ύπνο ή την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Τα ευρήματα θα πρέπει να κάνουν τους ιατριούς φορείς να σκεφτούν και πάλι για τη «σχεδόν καθολική έγκριση της παρακεταμόλης ως η πρώτη επιλογή παυσίπονο για πόνο στη μέση», έγραψαν οι συγγραφείς.
Η οσφυαλγία είναι κύρια αιτία ανικανότητας παγκοσμίως και σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες η παρακεταμόλη συστήνεται ως πρώτης γραμμής αναγλητικό, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητά της έναντι της πάθησης. Τα νέα ευρήματα όμως θέτουν υπό αμφισβήτηση την ισχύουσα ιατρική σοφία ότι η παρακεταμόλη είναι πρώτης επιλογής παυσίπονο για τον πόνο της μέσης. Πάντως δεν αμφισβητείται ο ρόλος της παρακεταμόλης στον πονοκέφαλο και στον πονόδοντο.
Ο Κρίστοφερ Γουίλιαμς και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.652 άτομα που υπέφεραν από οξύ πόνο στη μέση τους . Με τυχαία επιλογή τους χορήγησαν, είτε παρακεταμόλη για τέσσερις εβδομάδες σε κανονική δοσολογία τρεις φορές την ημέρα (ή ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε ασθενούς) ή εικονικό φάρμακο. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης ιατρική συμβουλευτική, ενώ ετέθησαν υπό παρακολούθηση για τρεις μήνες.
Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων δεν εντοπίστηκαν διαφορές στον αριθμό των ημερών για την επίτευξη της ανάρρωσης, μεταξύ των δύο θεραπευτικών ομάδων. Μάλιστα η ομάδα της παρακεταμόλης χρειάστηκε κατά μέσο όρο 17 ημέρες να αναρρώσει ενώ η ομάδα ελέγζου χρειάστηκε μια μέρα λιγότερο, δηλαδή 16 μέρες.
Η παρακεταμόλη δεν είχε καμιά επίπτωση στον μεσοπρόθεσμο πόνο, την ανικανότητα, τη λειτουργικότητα, την ποιότητα του ύπνου ή την ποιότητα ζωής και ο αριθμός των ασθενών που ανέφερε παρενέργειες ήταν όμοιος και στις δύο ομάδες.
Χρήσιμη στον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο
«Αν και διαπιστώσαμε ότι η παρακεταμόλη δεν επιταχύνει την ανάρρωση από τον οξύ πόνο της μέσης, υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ανακουφίζει από άλλες καταστάσεις, όπως ο πονοκέφαλος, ορισμένες οξείες μυοσκελετικές καταστάσεις, ο πονόδοντος και ο μετεγχειρητικός πόνος», σχολιάζει η Κριστίν Λι, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Υγείας του Παγκόσμιου Πληθυσμού «George» και στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα.
«Αυτό λοιπόν που δείχνει η μελέτη είναι ότι ο μηχανισμός της οσφυαλγίας πιθανόν να διαφέρει από άλλες καταστάσεις πόνου, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος».