Η επιδημία του πυρετού Έμπολα (Ebola) πλήττει τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία, τη Γουινέα και προκαλεί έντονες ανησυχίες για την μετάδοση της ασθένειας πέραν των χωρών της Δυτικής Αφρικής.
Από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Εμπολα έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους 729 άτομα. Η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Δυτική Αφρική εξαιτίας της επιδημίας.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα του ιού Έμπολα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πόνους στους μυς, τις αρθρώσεις ή το στομάχι, γενική αδυναμία, διάρροια, εμετούς, απώλεια όρεξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αιμορραγία.
Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε 21 ημερών από την προσβολή του ατόμου και δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο που να την αντιμετώπιση της.
Μετάδοση
Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως π.χ. σύριγγες. Μπορεί να διαδοθεί από τις βλεννώδεις εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο, τον ιδρώτα, τον εμετό, το αίμα ή τα κόπρανα του ασθενούς. Είναι κατά συνέπεια «πολύ απίθανο» να μεταδοθεί μεταξύ των επιβατών ενός αεροσκάφους ή ενός τρένου, αφού απαιτείται άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις. Να σημειωθεί ότι οι άνδρες που επιβίωσαν μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σπέρματός τους επί 7 εβδομάδες αφού αναρρώσουν.
Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή.
Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο ιός μεταδίδεται επίσης από την επαφή με τα σώματα των νεκρών, όταν τα ετοιμάζουν για την ταφή.
Αρχικά, ο ιός Έμπολα είχε προσβάλει ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με το αίμα, τα όργανα ή τα σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων.
Φυσικός φορέας του ιού θεωρείται η καρποφάγος νυχτερίδα. Ωστόσο στην Αφρική έχει διαπιστωθεί ότι άνθρωποι μολύνθηκαν από την επαφή τους με χιμπατζήδες, γορίλες και άρρωστες ή νεκρές αντιλόπες, επισήμανε ο ΠΟΥ, συστήνοντας να αποφεύγεται η κατανάλωση του κρέατος άγριων ζώων.
Δεν υπάρχει θεραπεία
Η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία και οδηγεί στον θάνατο περίπου το 90% όσων προσβάλλει, ξεκίνησε από τα δάση της ανατολικής Γουινέας τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ποσοστό θνησιμότητας στην τρέχουσα επιδημία η οποία εξελίσσεται στη δυτική Αφρική αγγίζει το 60%.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τίθενται σε καραντίνα οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου είναι ενδημικός ο Έμπολα και παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα πρέπει να προστατεύονται φορώντας μάσκες και γάντια και να πλένουν τα χέρια τους όταν έρχονται σε επαφή με ασθενείς που έχουν πυρετό.
Το εμβόλιο
Οι ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου κατά του ιού Εμπολα από τον Σεπτέμβριο.
Εν τω μεταξύ, ένας εθελοντής αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, ο οποίος φέρεται πως μολύνθηκε στη Δυτική Αφρική από τον ιό, πρόκειται να μεταφερθεί στις ΗΠΑ και να υποβληθεί σε θεραπεία σε πτέρυγα υψίστης ασφαλείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Emory της Ατλάντα.