H ουσία που χαρίζει στις καυτερές πιπεριές την πικάντικη γεύση τους, η καψαϊκίνη, μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο ΣανΝτιέγο (UCSD) μελέτησαν τις επιδράσεις της καψαϊκίνης στα κύτταρα που επιστρώνουν το έντερο ποντικιών και ανθρώπων.
Αυτό που τους ενδιέφερε είναι ένας υποδοχέας των κυττάρων που λέγεται TRPV1 ο οποίος όταν είναι ενεργοποιημένος προστατεύει το έντερο από τους καρκινικούς όγκους. Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να γεννηθούν με ανεπάρκεια του υποδοχέα TRPV1 έτσι ώστε να είναι επιρρεπή στην εμφάνιση καρκινικών όγκων στη γαστρεντερική οδό. Στη συνέχεια χορήγησαν στα ποντίκια καψαϊκίνη διαπιστώνοντας ότι η ουσία μείωσε τον ρυθμό εμφάνισης καρκινικών όγκων και παρέτεινε τη ζωή τους κατά 30%.
Οι ερευνητές συνιστούν σε όσους διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού να καταναλώνουν καψαϊκίνη. Η ουσία χρησιμοποιείται ήδη ως αναλγητικό σε τοπικές αλοιφές. Χρησιμοποιείται επίσης σε σπρέι πιπεριού και για τη θεραπεία των ημικρανιών. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι βοηθάει στην “κάψιμο” των θερμίδων και άρα στο αδυνάτισμα.