Το στρες στη δουλειά ανοίγει το δρόμο για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 ακόμα για όσους έχουν φυσιολογικό βάρος, αποφαίνεται μία σημαντική μελέτη που έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Μονάχου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι στρεσάρονται πολύ στην εργασία τους έχουν κατά 45% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος τους και άλλους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την ασθένεια.
Η μελέτη παρακολούθησε επί 12 χρόνια την πορεία της υγείας 5.337 ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 29 ετών, οι οποίοι εργάζονταν με πλήρες ωράριο απασχόλησης. Κανένας από τους εθελοντές δεν έπασχε από διαβήτη τύπου 2 στην έναρξη της μελέτης. Όμως έως το τέλος, σχεδόν 300 άτομα είχαν διαγνωστεί με την ασθένεια και το εργασιακό στρες απεδείχθη καθοριστικός παράγοντας στην εμφάνισή της.
Ακόμα και οι εθελοντές που είχαν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, εάν η δουλειά τους ήταν πολύ απαιτητική και ασκούσαν μικρό έλεγχο σε αυτήν χωρίς δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Η μελέτη έδειξε ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε εργαζομένους βίωνε έντονο εργασιακό στρες.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο οδηγεί το εργασιακό στρες στο διαβήτη, αλλά εκτιμούν ότι η συνεχής έκθεση στα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες όπως είναι η κορτιζόλη διαταράσσει την ισορροπία του σακχάρου (γλυκόζης) στον οργανισμό. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να βλάψουν διάφορα όργανα του σώματος.
«Ολοένα περισσότερα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα σχετιζόμενα με το στρες νοσήματα αυξάνονται διαρκώς και ο διαβήτης τύπου 2 πρέπει πλέον να προστεθεί σε αυτά», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Καρλ-Χάιντς Λάντβιγκ, καθηγητής Ψυχοσωματικής και Ψυχολογικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM). «Δεδομένου του τεράστιου αντίκτυπου των νοσημάτων του στρες στην δημόσια υγεία, θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα».