Το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό κλαριθρομυκίνη (Klaricid, Klarifect, Clarimex κ.α.) σχετίζεται με αυξημένους θανάτους από καρδιά, ιδίως στις γυναίκες, γράφουν Δανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Statens Serum της Κοπεγχάγης με επικεφαλής τον Χένρικ Σβάνστρομ.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι λόγω της κλαριθρομυκίνης θα σημειωθούν 37 πρόσθετοι θάνατοι από καρδιά κατά τη διάρκεια της θεραπείας ανά 1 εκατομμύριο άτομα αλλά κανένας μετά την ολοκλήρωσή της θεραπείας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).
Η κλαριθρομυκίνη (clarithromycin) ανήκει σε μία οικογένεια αντιβιοτικών που λέγονται μακρολίδες και είναι ήδη γνωστό ότι σε μερικούς ασθενείς επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς (παρατείνει το επονομαζόμενο διάστημα QT) κάτι που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία.
Μικρός ο απόλυτος κίνδυνος αλλά σημαντικός ο ποσοστιαίος στις γυναίκες
Οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν πόσο ακριβώς αυξάνεται ο κίνδυνος. Ανέλυσαν λοιπόν στοιχεία από εθνικές βάσεις δεδομένων της Δανίας στις οποίες εντόπισαν 5 εκατομμύρια συνταγές αντιβιοτικών για άτομα ηλικίας 40-74 ετών της περιόδου 1997-2011, εκ των οποίων οι 160.297 αφορούσαν την κλαριθρομυκίνη.
Αφού αφαίρεσαν από την ανάλυσή τους τα άτομα που έπασχαν από σοβαρά προβλήματα υγείας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι πρόσθετοι θάνατοι από καρδιά παρατηρούνταν κυρίως στις γυναίκες, στις οποίες υπήρχε αύξηση του κινδύνου κατά 76% σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που έπαιρναν άλλα αντιβιοτικά. Στους άντρες, η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου λόγω της κλαριθρομυκίνης ήταν μόνο 9%.
Οι επιστήμονες γράφουν στη μελέτη τους ότι ο απόλυτος κίνδυνος καρδιακού θανάτου είναι μικρός (37 επιπλέον θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο άτομα) και δεν πρέπει να επηρεάσει την συνταγογραφική πρακτική. Επειδή, όμως, δεν είναι αμελητέος, εκτιμούν πως πρέπει να γίνουν μελέτες και σε άλλους πληθυσμούς ώστε να υπάρξουν και άλλες εκτιμήσεις του κινδύνου.
«Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, γι’ αυτό και οι γιατροί πάντα συνυπολογίζουν τους δυνητικούς κινδύνους πριν προχωρήσουν στη συνταγογράφηση», σχολίασε ο Μάικ Νάπτον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF). «Οι γιατροί γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χορηγούν κλαριθρομυκίνη σε ασθενείς που πάσχουν ή έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν σύνδρομο του μακρού QT – μία διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο καρδιακή ανακοπή. Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει πως πρέπει να εξακολουθήσουν να το κάνουν αυτό».