Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Law, Ethics and Medicine», από το 2008 μέχρι και το 2012 συνολικά 611 άνθρωποι μετέβησαν στη Ζυρίχη προκειμένου να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Οι ασθενείς προέρχονταν από 31 χώρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα, στην Ελβετία δραστηριοποιούνται έξι οργανώσεις οι οποίες βοηθούν περίπου 600 αυτοκτονίες τον χρόνο, με τους 150-200 να είναι άνθρωποι από άλλες χώρες.
Από τις 611 υποβοηθούμενες αυτοκτονίες, το 58% ήταν γυναίκες ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 69.
Περίπου το 50% των ασθενών έπασχαν από νευρολογική ασθένεια, ενώ άλλοι είχαν καρκίνο, ρευματικά νοσήματα ή προβλήματα με την καρδιά τους.
Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία και στη Γαλλία, ενώ σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ, στο Ορεγκον, στην Ουάσιγκτον, στη Μοντάνα και στο Βερμόντ, επιτρέπεται κάτω από αυστηρούς κανόνες η εφαρμογή της.
Ερευνα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων επιθυμεί να νομιμοποιηθεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία.