Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα σακχαρούχα αναψυκτικά με την παχυσαρκία και με την επιθετικότητα στα νεαρά άτομα. Τώρα μια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας με επικεφαλής τον Σκοτ Κανόσκι, έδειξε ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη μπορεί να επιδρούν αρνητικά στην εγκεφαλική λειτουργία, στην ικανότητα μάθησης και μνήμης. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας για τη Μελέτη της Διαδικασίας Απορρόφησης Στοιχείων από τον Οργανισμό.
Σύμφωνα με τον Κανόσκι «οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, κυρίως όταν καταναλώνονται μέσω των αναψυκτικών και άλλων ποτών, μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στον μεταβολισμό. Ωστόσο τα νέα ευρήματα δείχνουν πως η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη παρεμβαίνει και στην ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί φυσιολογικά και να θυμάται πληροφορίες, τουλάχιστον όταν τα αναψυκτικά καταναλώνονται πριν από την ενηλικίωση».
Στο πλαίσιο της μελέτης, τόσο ενήλικοι όσο και έφηβοι αρουραίοι είχαν καθημερινή πρόσβαση σε ποτά με ποσότητες σιροπιού καλαμποκιού με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή ζάχαρη αντίστοιχες με εκείνες που περιέχονται σε κοινά αναψυκτικά. Ένα μήνα αργότερα, τα ενήλικα πειραματόζωα εμφάνιζαν φυσιολογικές επιδόσεις σε τεστ γνωστικών λειτουργιών αλλά δεν ίσχυε το ίδιο και για τους έφηβους αρουραίους που παρουσίαζαν πολύ χαμηλές επιδόσεις σε τεστ μάθησης και μνήμης 30 ημέρες μετά την έναρξη της κατανάλωσης των ζαχαρούχων ποτών.
Η μελέτη βέβαια αφορούσε αρουραίους αλλά είναι πολύ πιθανό ότι τα αποτελέσματα ισχύουν και στους ανθρώπους, όπως και σε άλλα ζώα.
Ο ιππόκαμπτος
Εκτός από προβλήματα μνήμης, στα ζώα που βρίσκονται στην εφηβεία η κατανάλωση των αναψυκτικών με ζάχαρη φάνηκε να προκαλεί φλεγμονή στον ιππόκαμπο, την περιοχή εκείνη του εγκεφάλου που ελέγχει πολλές από τις λειτουργίες που αφορούν τη μάθηση και τη μνήμη. Ο Κανόσκι ανέφερε ότι ο ιππόκαμπος είναι πολύ ευαίσθητος απέναντι σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη.
Να σημειωθεί ότι στη Βρετανία τα αναψυκτικά αποτελούν την κύρια πηγή πρόσληψης ζάχαρης σε παιδιά 4-18 ετών.